Netflix reaprinde controversa asupra identității Cleopatrei: ce scandal a iscat cea mai emblematică figură feminină din istorie
O dezbatere veche este reînviată cu o distribuție controversată într-o nouă dramă de tip documentar, dar argumentul este, în cele din urmă, greșit.
Ea este una dintre cele mai emblematice figuri feminine din istorie. Numele și frumusețea ei erau atât de renumite, încât Shakespeare a descris-o ca având „o varietate infinită”. Dar este posibil ca o noul documentar Netflix să fi găsit o limită pentru această varietate faimoasă, atunci când a reactivat vechile dezbateri despre rasa ei.
Cleopatra a VII-a a fost regina Regatului Ptolemaic al Egiptului care, la apogeul puterii sale, a condus, practic, întreaga coastă de est a Mediteranei – de la Egipt până la Cipru și părți ale Libiei moderne, dar și alte zone din Orientul Mijlociu. Acesta a fost efectiv ultimul mare regat al oricărui conducător egiptean.
Reprezentările moderne ale Cleopatrei au avut tendința de a o înfățișa ca pe o femeie de o mare frumusețe și viclenie seducătoare, mai ales în legătură cu implicarea ei romantică atât cu Iulius Caesar, cât și cu Marcu Antoniu. Dar, în realitate, dovezile istorice arată că Cleopatra a fost un faraon inteligent și eficient în sine, una dintre singurele femei conducătoare din lumea ei care a deținut puterea singură.
Disputa Cleopatrei pe Netflix
De la moartea ei faimoasă și dramatică, Cleopatra a fost descrisă în nenumărate forme și numele ei a fost însușit pentru lucruri precum un asteroid, un joc video, țigări, o trupă pop din anii 1990, cluburi de striptease și multe altele. Dar, în ciuda tuturor acestor apariții diverse, nimic nu a stârnit mai multe controverse decât subiectul „rasei” ei.
În aprilie 2023, Netflix a lansat trailerul pentru documentarul în patru părți Queen Cleopatra, cu Adele James, o actriță de culoare, în rolul conducătorului eponim. Decizia de a o înfățișa pe Cleopatra ca o femeie de culoare a stârnit furie în rândul unor oameni, în special în Egipt, unde fostul ministru al Antichităților, Zahi Hawass, a subliniat că Cleopatra „nu era brună”, că era macedoneană și, prin urmare, asemănătoare ca aspect cu alte „prințese” grecești la acea vreme.
Un avocat egiptean a fost atât de revoltat de decizia Netflix, încât a depus o plângere în care acuză platforma de streaming de încălcare a legilor media și care urmărește „ștergerea identității egiptene”. De când a început controversa, Adele James a primit o serie de comentarii abuzive pe Twitter, dintre care multe au fost în mod explicit rasiste.
Dar, în ciuda naturii aprinse a acestei furtuni, realitatea este că, pur și simplu, nu știm cum arăta, de fapt, Cleopatra. Mai mult, dezbaterea asupra „rasei” ei este complet aistorică și spune mai multe despre vederile și anxietățile contemporane decât despre realitățile istorice. Se bazează în mod implicit (uneori în mod explicit) pe idei despre ierarhiile rasiale și prejudecățile care s-au născut în perioada Iluminismului și ar fi fost total lipsite de sens pentru oamenii antici.
De asemenea, această dezbatere nu este nouă și tinde să iasă la suprafață ori de câte ori este anunțat un serial de mare profil care o înfățișează pe regina istorică. În urmă cu câțiva ani, Angelina Jolie și Lady Gaga au inspirat o dispută similară, atunci când au fost identificate drept ultimii pretendenți pentru rolul principal într-un film biografic al domnitorului egiptean. În mod similar, decizia de a o distribui pe Gal Gadot, o actriță născută în Israel, ca Cleopatra în 2020, a generat, de asemenea, indignare.
În cercurile academice, au existat de mult timp dezbateri dacă Cleopatra era un conducător „african” sau „egiptean” (considerat ca fiind diferit de Africa în general) sau o regină greacă/macedoneană. Dar acest lucru perpetuează și ideile rasiale moderne cu tentă politică care nu-și au locul în antichitate. De fapt, afirmația că ea ar fi greacă macedoneană este în sine o clasificare problematică, deoarece reprezintă și dispute contemporane cu privire la numele „Macedonia”.
În cele din urmă, încercarea de a decide care era identitatea Cleopatrei reflectă în mare parte propriile noastre realități politice și sociale. Dezbaterea întunecă mai mult decât dezvăluie despre oamenii istorici și lumile lor complexe. După cum a scris Rebecca Futo Kennedy, profesor asociat de studii clasice la Universitatea Denison, în 2020, având în vedere climatul politic existent „este mult mai ușor de înțeles de ce izbucnește atât de des controversele cu privire la castingurile de la Hollywood și la televiziune. Avem viziuni concurente despre cine este Cleopatra pentru noi. Problema devine, în cele din urmă, cine suntem „noi”?.