„Ne-au mințit!”. Reacția unor turiști englezi, după ce au ajuns din greșeală în România
Doi turiști britanici, soț și soție, au ajuns din greșeală în România și au povestit că au simțit că au fost mințiți în legătură cu țara, care nu își merită reputația de „loc periculos post-sovietic, plin de infractori și de locuri degradate”.
Turiștii britanici, despre reputația nemeritată a României
Josef Roberts, un vlogger britanic, a povestit că a ajuns în România alături de soția lui deși planul lor inițial era să meargă la Istanbul, în Turcia. Nevoiți să aleagă o alternativă, au ales la întâmplare România, deși erau puțin îngrijorați cu privire la decizia pe care au luat-o.
„Știți, România are această reputație, mai ales în Marea Britanie, de loc periculos post-sovietic, plin de infractori și de locuri degradate. Iar acest lucru este complet greșit și, ca să fiu sincer, mă simt un pic mințit.
Îmi amintesc că am crescut în Marea Britanie în anii 1990 și la începutul anilor 2000 și îmi amintesc că unele dintre ziarele noastre ne avertizau că, dacă România va intra în UE, 50.000 de români vor veni în Marea Britanie, vor comite infracțiuni și vor aduce cu ei lucruri îngrozitoare.”, a spus britanicul.
Ce l-a impresionat pe britanic în România
Însă, vloggerul britanic a ajuns la concluzia că este nedrept ca România să aibă o astfel de reputație, pentru că în realitate este un loc „minunat”, „frumos”, cu orașe ce au un amestec fantastic de arhitectură slavă, greacă și modernă. În plus, mâncarea l-a cucerit.
„Istoria este fascinantă, știi, au cavalerii, au românii înșiși, au Imperiul Otoman și toată această istorie fascinantă. Iar mâncarea este uimitoare, sarmale, chiftele, mici (de care nu mă satur niciodată).
Și știți că înainte de a veni, oamenii ne avertizau: „Oh, mergeți în România”, „De ce mergeți în România?”, „Este periculos acolo, aveți grijă”. Dar ne simțim în siguranță, nu am avut nici o problemă. Nimeni nu a încercat să ne fure din buzunare, nimeni nu a încercat nimic.
Dar toată lumea a fost de fapt super prietenoasă și de ajutor pentru că au vrut să-și exerseze puțin engleza, iar eu mi-am exersat limba română, așa că știi tu.”
Turistul britanic a adăugat că problemele cu care se confruntă unele dintre țările din vestul Europei sunt puse în mod intenționat în cârca unor naționalități, pentru a masca neputința statului.
„Așa că dacă oamenii din acele locuri îți spun să nu te duci în România pentru că este periculos, toate statisticile arată destul de clar dacă ne uităm la statisticile de criminalitate că București este mai sigur decât Londra!
Deci, de ce are acest stereotip ridicol, acest mit în jurul ei? Mă depășește complet și nu mă pot abține să nu simt că a fost creat de mass-media, așa cum fac cu albanezii.
Ei aleg aceste țări aleatorii din Europa de Est, Europa de Sud, Balcani, etc. pentru a pune problemele pe seama lor, când de fapt trebuie să se uite mai întâi la ei înșiși și să le rezolve pe toate. Dacă vreodată v-ați îngrijorat oricât de puțin să veniți în locuri precum România, faceți-o”, a mai spus britanicul.