NASA spune că ar putea exista urme de viață pe Lună, de fapt: ce au descoperit astronomii

de: Ozana Mazilu
17 06. 2023

Probabil vă gândiți la Luna Pământului ca la o planetă moartă, lipsită de viață.

Dar NASA spune că astronauții care sunt programați să aterizeze pe suprafața Lunii la sfârșitul anului 2025 – dacă totul decurge conform planului, un „dacă” din ce în ce mai semnificativ – ar putea să nu fie primele organisme vii de pe planetă, relatează Space.com.

„Unul dintre cele mai izbitoare lucruri pe care le-a descoperit echipa noastră este că, având în vedere cercetările recente privind intervalele în care anumite vieți microbiene pot supraviețui, pot exista nișe potențial locuibile pentru o astfel de viață în zone relativ protejate pe unele corpuri fără aer”, a spus Prabal Saxena, un cercetător planetar de la Goddard Space Flight Center al NASA.

Viața pe Lună ar fi, de fapt, de pe Pământ

Viața microbiană menționată ar putea fi găzduită de craterele umbrite permanent ale polului sud lunar. În special, Saxena se întreabă dacă formele de viață care au apărut pe Pământ ar fi putut supraviețui călătoriei acolo.

Și asta este mai relevant ca niciodată, deoarece NASA are încă 13 locații în apropiere de polul sud din care să aleagă pentru viitoarea sa misiune Artemis 3, prima misiune cu echipaj pe suprafața Lunii, din peste o jumătate de secol.

Saxena și echipa sa au prezentat recent cercetări la un atelier despre aceste potențiale locuri de aterizare, argumentând că ar trebui să luăm în considerare posibilitatea ca viața microbiană să supraviețuiască pe Lună. În timp ce experții au subliniat că moleculele organice ar fi putut foarte bine să-și croiască drum prin spațiu prin intermediul meteorilor, nu există nicio garanție că microbii ar putea supraviețui călătoriei.

Mai există și o altă posibilitate: că oamenii au lăsat microbi pe Lună ultima dată când au fost acolo (sau când o aterizare lunară eșuată a împrăștiat o grămadă de tardigrade rezistente pe suprafața sa în 2019, de altfel).

„Considerăm oamenii ca fiind cel mai probabil vector, având în vedere datele extinse pe care le avem despre istoria noastră de explorare și înregistrarea impactului ca o a doua sursă terestră timpurie, deși mai puțin influentă”, a declarat geochimistul organic NASA Goddard Heather Graham, pentru Space.com.

Pe scurt, dacă vom găsi vreodată viață pe Lună, probabil că este de pe Pământ – dar asta nu ar trebui să ne descurajeze în căutarea noastră continuă. La urma urmei, descoperirea că microbii ar putea supraviețui pe Lună ar avea niște implicații vaste.