N-a renunțat nicio clipă la convingerile sale, și pentru asta a plătit cu libertatea. Drama scriitorului Vasile Voiculescu, în ghearele comuniste [VIDEO]

de: Iulia Kelt
04 12. 2023

Născut pe 27 noiembrie 1884, în satul în comuna Pârscov din Buzău, Vasile Voiculescu a avut parte de o copilărie marcată de sărăcie, dar și de pasiunea pentru învățătură și literatură.

A fost un elev strălucit și s-a remarcat încă de mic prin pasiunea sa pentru studiu și pentru cuvânt scris. Ulterior, a urmat cursurile Facultății de Medicină din București, devenind ulterior un medic de mare prestigiu.

A practicat medicina cu devotament și competență, dedicându-se pacienților săi și încercând mereu să aducă alinare și speranță în viețile celor aflați în suferință.

Vezi și: Nici tortura comunistă nu l-a făcut să renunțe la Dumnezeu. Povestea episcopului român Ioan Suciu, beatificat de Papa Francisc [VIDEO]

Vasile Voiculescu, în tinerețe – imagine de arhivă

Vasile Voiculescu, medic, poet și dramaturg

Pe lângă profesia de medic, Vasile Voiculescu a fost și un talentat scriitor. Opera sa este influențată de tradiția religioasă, dar și de studiul asupra folclorului românesc și a istoriei culturii.

Începuturile poetice i-au fost influențate de marii scriitori ai vremii precum Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuță sau George Coșbuc. Lirica autorului, din perioada interbelică, se remarcă prin accente religioase puternice, conturate de credința sa în existența divină.

Este, fără niciun dubiu, un exponent al tradiționalismului interbelic, tranziționând către poezia analitică. Înclinația către teluric și esențial, împreună cu sentimentul religios, se reflectă în simbolurile des întâlnite în operele sale.

Printre temele preferate se numără Nașterea, venirea Magilor sau chiar moartea Mântuitorului.

Vezi și: Închisoarea cuvintelor, comunismul încă se descifrează. Gândurile de pe cearșeafurile din penitenciare nu-și găsesc locul

Vasile Voiculescu, în tinerețe – imagine de arhivă

Represiunea Regimului Comunist

Fiind un poet profund și implicat în democrație, a suferit îngrozitor după 1948 pentru credințele sale. La vârsta de 74 de ani, a fost închis și i s-a interzis dreptul de a publica, în ciuda operei sale remarcabile și a rafinamentului artistic de care a dat dovadă.

Printre creațiile sale de o valoare inestimabilă se regăsesc și Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare, elaborându-le între 1954 și 1958. Cele 90 de sonete constituie o veritabilă monografie dedicată „paradisului și infernului iubirii”, așa cum a apreciat criticul Ovid S. Crohmălniceanu.

Trăind o perioadă în închisoare, Voiculescu s-a confruntat cu o boală cumplită, cancerul, care i-a măcinat sănătatea și viața. Lupta pentru convingerile sale democratice și pentru libertate l-au adus în situația nefastă de a suporta cruzimea regimului comunist.

 

Tragedia s-a încheiat în închisoare, unde a încetat din viață, fiind doborât de condițiile aspre și boala care l-a chinuit. Vasile Voiculescu a rămas în amintirea colectivă ca un poet al convingerilor, un luptător pentru libertate și un spirit rafinat al literaturii române.

Opera sa, marcată de profunzimea spirituală și de reda cuvântul, rămâne o mărturie a devotamentului față de valorile democratice și ale umanității, lăsând o amprentă inestimabilă în istoria și cultura românească.

Vezi și: Experimentul Pitești și ororile inumane la care deținuții erau supuși