Munca pe caniculă. ITM recomandă să se lucreze până la ora 11:00 și după ora 17:00

de: Anca Lupescu
20 07. 2023

Canicula din ultimele săptămâni este de nesuportat pentru oameni, însă există anumite categorii de persoane care sunt nevoite să lucreze pe căldura de foc. Vorbim despre muncitorii de pe șantier, dar nu numai, care se expun la adevărate riscuri pentru sănătate având în vedere că temperatura resimțită ajunge și la peste 50 de grade Celsius.

Angajatorii care nu respectă legea, amendați

În acest sens, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă au început controalele pentru a vedea dacă angajatorii respectă legea și oferă condiții speciale de muncă pe timp de caniculă.

Cei care nu au respectat regulile au fost amendați. Pe de altă parte, muncitorii s-au obișnuit cu temperaturile extraordinar de ridicate, având în vedere că nu pot lipsi de la serviciul care le plătește lunar facturile și cheltuielile.

“Acum e un pic mai bine, pentru că avem ventilatorul. Dar jos (în canal) poate să sară de 50-60 de grade Celsius”, spune un muncitor.

Pentru cei care lucrează în canale, lucrurile sunt și mai dificile decât cei de pe șantier. Jos, temperaturile cresc extraordinar de mult și aerul este irespirabil, lucru care expune angajații la un adevărat risc.

ITM a început controalele, iar angajatorii care nu respectă legea privind munca pe timp de caniculă vor fi amendați. Inspectorii au dat deja câteva amenzi. 

De ce trebuie să beneficieze cei care muncesc afară, pe canciulă

Angajatorii trebuie să pună la dispoziția fiecărui angajat apă minerală carbogazoasă, echipament de protecție la temperaturi ridicate, control medical specific și spații de termoreglare a muncii.

De altfel, angajații expuși la căldură extremă ar trebui să lucreze până la ora 11:00 și să reia programul după ora 17:00, când temperaturile nu pun în pericol sănătatea și chiar viața acestora.

“În primul rând, e nevoie de asigurarea unei ape minerale carbogazoase, în volum de 2-4 litri pentru fiecare persoană, zilnic, pe schimb. Atunci când temperaturile depășesc valoarea de 37 de grade două zile consecutive, angajatorul trebuie să asigure anumite măsuri organizatorice, acordarea unui echipament de protecție. 

Trebuie să asigure un control medical specific, spații de termoreglare a muncii acolo unde le permite acest lucru și, nu în ultimul rând, ar trebui să segmenteze programul de lucru până la ora 11 și după ora 17”, spune Constantin Bujor, inspector șef ITM București, conform Euronews.