Motivul ciudat pentru care oamenii își pierd viața în somn: Explicația cercetătorilor

de: Andrei Tilimpea
31 10. 2023

Riscul de deces nocturn este relativ scăzut pentru majoritatea oamenilor.

Este un lucru destul de uman să ne gândim la mortalitatea noastră, mai ales când vine vorba de perspectiva cum s-ar putea întâmpla. Pentru unii, s-ar putea să fie îngrijorați să moară în somn – dar, din fericire, dacă nu aveți o anumită afecțiune, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt relativ scăzute.

Există o serie de motive pentru care cineva ar putea muri în somn, dar de obicei se concentrează pe trei dintre cele mai importante organe ale noastre. „Moartea în somn este de obicei legată de inimă, plămâni sau creier”, a explicat Dr. Milind Sovani, consultant în medicină respiratorie la Nottingham University Hospitals NHS Trust, vorbind pentru Newsweek.

Citește și Importanța sunetelor în timpul somnului: cum poți să ai mai puține coșmaruri în timp ce dormi

Când dormim, este mai puțin probabil să putem răspunde la semnalele care ar putea indica că ceva nu este în regulă cu aceste organe. „Dacă stau în picioare și am o pauză de 10 secunde în ritmul inimii, o să cad și o să leșin și o să fac o bufnitură mare și cineva o va auzi”, a spus cardiologul Jack Flyer pentru The Wall. Street Journal (WSJ). „Când dormi, pur și simplu nu poți răspunde la tine și la propriile simptome.”

Inima

Cea mai frecventă cauză se referă la inimă. Potrivit Sumeet Chugh, directorul medical al Centrului de Ritm Inimă din Cedars-Sinai, stopul cardiac subit (SCA) este responsabil pentru 90% din moartea subită și neașteptată în timpul somnului, cunoscută și sub numele de moarte nocturnă, relatează WSJ. Persoanele cu risc mai mare de SCA includ cele cu boală coronariană, o inimă mărită sau o bătăi neregulate ale inimii (adesea una care este rapidă, numită și fibrilație ventriculară).

SCA este atunci când inima încetează brusc să bată, ceea ce, la rândul său, oprește fluxul de sânge către organele majore și poate duce la moarte fără tratament imediat. Dintre toate astfel de decese cauzate de SCA, 22% au loc între orele 22:00 și 6:00, femeile fiind mai predispuse să fie afectate în această perioadă.

Căile aeriene

Apneea obstructivă în somn (OSA) poate juca, de asemenea, un rol în moartea în timpul somnului. Persoanele cu AOS pot avea o probabilitate de peste 2,5 ori mai mare de a experimenta moarte cardiacă subită între orele 12 și 6 dimineața decât cei fără apnee obstructivă. OSA implică o îngustare a mușchilor căilor respiratorii, oprind pentru scurt timp o persoană să respire. Acest lucru provoacă o lipsă de oxigen și, la rândul său, crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, despre care Dr. Chugh spune că crește riscul de SCA.

Citește și Somnul îți afectează performanța în timpul condusului: asemănarea dintre alcool și oboseală, la volan

Cu toate acestea, OSA nu este adesea o cauză de deces în timpul nopții în sine. Este mai des legat de moartea nocturnă atunci când exacerbează o altă afecțiune, cum ar fi o problemă cardiacă.

Creierul

Epilepsia este o afecțiune comună care afectează creierul, în care oamenii se confruntă cu convulsii recurente. Pentru persoanele ale căror convulsii nu pot fi controlate complet prin medicamente, moartea subită neașteptată în epilepsie (SUDEP) este principala cauză de deces. Deși motivele din spatele SUDEP nu sunt în întregime clare, se întâmplă adesea noaptea, iar unele cercetări sugerează că somnul ar putea crește riscul să apară.

Accidentul vascular cerebral poate fi, de asemenea, responsabil pentru moartea subită nocturnă. Aproximativ 25% dintre accidente vasculare cerebrale apar în timpul somnului, iar afecțiuni precum OSA pot crește, de asemenea, riscul. Se întâmplă atunci când fie un cheag, fie un vas de sânge rupt împiedică sângele să ajungă la creier. Fără aport de oxigen, celulele creierului mor, iar părțile corpului care au afectat regiunile de control ale creierului nu mai pot funcționa corect, ceea ce poate deveni în cele din urmă fatal.

Cum pot fi gestionate riscurile?

Pentru cei cu afecțiuni medicale care pot crește riscul de deces în timpul somnului, se recomandă să vorbească cu un medic, care va putea ține cont de factori precum stilul de viață și istoricul familial. Când vine vorba de toți ceilalți, potrivit lui Chugh, riscul de moarte subită este relativ scăzut.

Citește și De ce ai nevoie de un somn bun: cum îți prelungește viața, conform experților

Pentru a menține acest risc la un nivel scăzut, medicii recomandă să vă supravegheați sănătatea, să dormiți suficient și să faceți exerciții fizice și să mențineți o dietă sănătoasă.

Conținutul acestui articol nu este destinat să înlocuiască sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional. Cereți întotdeauna sfatul furnizorilor de sănătate calificați pentru întrebările pe care le puteți avea cu privire la afecțiunile medicale.