Monumentul istoric din România pe care turiștii se înghesuie să-l vadă. Ce s-a descoperit după 400 de ani: ”Este o minune”

de: Cojocaru Cristian
17 06. 2023

Atunci când vine vorba despre țara noastră, avem nenumărate motive pentru care să-i vizităm fiecare colțișor. România este o destinație turistică fermecătoare, cu orașe încărcate de istorie, locuri rustice și peisaje de basm. În timp ce lumea cunoaște cele șapte minuni ale lumii, românii se mândresc cu a opta minune a lumii, anume obiectul fotografiat de un profesor din Mureș.

Conf. univ.dr. Sabău-Pop Olimpiu, profesor la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, în cadrul Facultății de Drept și Administrație Publică, a petrecut câteva zile în județul Hunedoara, la Gorunul lui Horea.

Acest monument istoric datează de 400 de ani, având o circumferință impresionantă de 9 metri. Gorunul se află în Cimitirul Eroilor, cunoscut și sub numele de Panteonul Moților, situat în satul Țebea.

Interesant de menționat este faptul că ultima creangă a copacului s-a prăbușit în anul 2005, din aceasta cioplindu-se o cruce în memoria lui Horea. Arborele secular s-a dovedit a fi extrem de puternic.

În urmă cu doi ani, un vlăstar a răsărit din rădăcina sa, semnificând o adevărată minune. Această descoperire a avut loc în timpul pregătirilor pentru Serbările Naționale de la Ţebea, iar autoritățile județene s-au angajat să aibă grijă de tânărul stejar.

”Gorunul era împrejmuit cu un gard și nu am putut ajunge chiar lângă el, este un simbol grozav, o minune, readuce speranța în sufletele noastre ”, a declarat specialistul pentru publicația Zi de zi.

Ce a fotografiat un profesor din Mureș ar putea fi numită a opta minune a lumii

Gorunul lui Horea este un simbol al istoriei și luptei pentru libertate și dreptate în România. În anul 1784, sub acest copac, Horea a chemat moții la luptă, îndemnându-i să se ridice împotriva opresiunii.

În apropierea gorunului se află mormântul lui Avram Iancu, lider important al luptei pentru independență, care a decedat la 10 septembrie 1872. Acest loc sacru a fost adăpostul Sfatului Bătrânilor de-a lungul timpului și a fost vizitat chiar și de domnitorul Mihai Viteazul în drumul său spre Praga.

Vizita la Gorunul lui Horea oferă o oportunitate unică de a intra în contact cu istoria și cultura românească.

În timp ce stai sub umbra acestui copac impresionant, vei putea simți adâncimea și însemnătatea evenimentelor care s-au desfășurat acolo. Este un loc de reculegere și omagiere pentru eroii și martirii care și-au sacrificat viața pentru libertate.

Gorunul lui Horea Foto: Sabău-Pop Olimpiu