Moldova cere sisteme antiaeriene. Maia Sandu: „Știm că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi”
Moldova se teme tot mai mult de o escaladare a războiului dus de Rusia în Ucraina. După ce a fost afectată în mai multe rânduri de bombardamentele rusești și chiar s-au găsit fragmente dintre rachetă pe teritoriul său, Republica Moldova cere sisteme antiaeriene de la aliații săi.
Moldova vrea sisteme de apărare aeriene
Maia Sandu vrea ca Moldova să își consolideze capacitățile de apărare, în contextul războiului din Ucraina. Președintele țării vecine cere sisteme de supraveghere și apărare aeriană de la aliații săi.
„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană”, a declarat Maia Sandu pentru Reuters într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.
„Înțelegem că Ucraina este o prioritate și ar trebui să primească, dar sperăm să primim și noi”, a spus președinta Republicii Moldova
Totodată, Maia Sandu a spus că țara sa va avea nevoie de încă 600 de milioane de euro sprijin bugetar în anul 2023, la fel ca în anul 2022, pentru a proteja populația de efectele inflației.
Rusia ar putea invada Moldova. Afirmația alarmantă
La finalul anului trecut, informația că Rusia ar avea în plan să invadeze Moldova a atras îngrijorările țării vecine și ale aliaților. Directorul Serviciilor de informații și Securitate din Moldova, Alexandru Musteață, a fost cel care a lansat informațiile.
Ministrul români de Externe a afirmat că nu deține informații despre un eventual atac al Rusiei împotriva Moldovei.
„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie.
Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe.
Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze.
Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat Alexandru Musteață.