Mituri despre bateriile telefoanelor și încărcare. Ce este fals sau adevărat
Telefonul este un obiect care aproape niciodată nu ne părăsește mâinile. Evident, pe seama acestuia au apărut, de-a lungul timpului, o sumedenie de mituri, multe dintre ele legate chiar de bateria acestuia.
În cadrul acestui articol vom vorbim despre o parte dintre ele și, mai ales, despre cât adevăr sau minciună există în spate.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă stai pe telefon în timp ce este la încărcat. Toți ignorăm acest pericol
Chiar și când ești la 100%, mai există loc pentru un pic?
În bateria smartphone-ului tău se află mai multă energie decât sugerează procentul afișat, însă, dacă ai utiliza acea energie, ai reduce dramatic durata de viață totală a bateriei.
Creșterea cantității de încărcare disponibilă într-o baterie reduce numărul de dați în care acea baterie poate fi încărcată și descărcată fără a fi deteriorată intern.
Pentru a înțelege acest aspect, trebuie să știi puțin despre cum funcționează bateriile. Interiorul majorității bateriilor litiu-ion, cum ar fi cele din smartphone-uri, laptopuri și mașini electrice, este compus din două straturi: unul din oxid de litiu-cobalt și celălalt din grafit.
Energiea este eliberată atunci când ionii de litiu se deplasează din stratul de grafit în stratul de oxid de litiu-cobalt. Atunci când încarci o baterie, pur și simplu transferi acei ioni de litiu înapoi, din stratul de oxid de cobalt de litiu în cel de grafit.
Aici intervine problema cu durata de viață a bateriilor și ciclurile de încărcare. Dacă muți prea mulți dintre acești ioni de litiu în afara stratului de oxid de cobalt și litiu, întreaga structură a stratului este afectată.
Vezi și: Ții telefonul noaptea la încărcat? Ce se întâmplă, de fapt, cu smartphone-ul tău
Se încarcă telefonul mai repede în modul avion?
În teorie, bateria ar trebui să se încarce mai rapid, nu-i așa? Aceasta este teoretic adevărat, dar diferența de viteză se dovedește a fi destul de mică. Un test efectuat de CNET în 2014 a arătat că activarea modului avion a redus timpul de încărcare cu doar patru minute.
Wi-Fi și Bluetooth epuizează rapid bateria
În afară de ecran, unul dintre cei mai mari consumatori de baterie este energia pe care telefonul tău o risipește încercând să găsească și să se conecteze la rețele Wi-Fi sau de date.
Folosirea unui încărcător neoficial deteriorează telefonul
Nu toate încărcătoarele de telefon sunt la fel, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra duratei de viață a bateriei telefonului tău. Încărcătoarele au tot felul de controale care limitează cantitatea de curent livrată și opresc încărcarea telefonului atunci când bateria este plină, dar cele de marcă pot să nu aibă astfel de setări riguroase de siguranță.
Dacă încarci telefonul la computer sau laptop îi strici bateria
Dimpotrivă, încărcarea mai lentă este, probabil, benefică pentru baterii, spun mulți experți.
Cu cât încarci mai încet o baterie, cu atât este mai puțină presiune asupra ionilor de litiu și asupra structurilor care îi acceptă, și cu atât există mai puțin potențial de deteriorare a bateriei. De aceea producătorii impun limite dispozitivelor pentru a nu se încărca prea rapid.
Vezi și: Top mituri despre telefoane mobile pe care să le ignori