Misterioasa inscripție descoperită de un alpinist român: cât de veche se bănuiește a fi, de fapt

de: Iulia Kelt
21 01. 2023

Un alipinist român făcea o descoperire extraordinară în anul 2017, în timp ce se afla într-o excursie prin Munții Țarcu, la altitudinea de 1683 m.

„Până acum, am străbătut de-a lung şi de-a latul Munţii Ţarcu şi Muntele Mic. Mi s-a părut miraculos pentru că ştiam, de foarte mult timp, că toată această zonă este încărcată de însemne ale trecutului, zona Gugu – legendele din jurul său, Peştera lui Zamolxe, Vârful Mătania, dar toate acestea nu sunt decât supoziţii.

Cred că toate aceste lucruri pot fi benefice unui turism zonal, pentru că am văzut că, în alte locuri, dezvoltarea turistică este legată uneori de nişte lucruri banale, cum ar fi o peşteră, o inscripţie, care stârnesc interes şi se pot transforma în branduri turistice”, declara, la vremea respectivă, alpinistul Cornel Galescu, conform Adevărul.

Ce au susținut experții despre descoperirea unică din Munții Țarcu

Evident, pentru a se ajunge la o concluzie în legătură cu inscripția găsită pe stâncă de alpinistul român, s-a cerut părerea experților în domeniu. Așadar, acestor întrebări a încercat să răspundă, într-o primă instanță, Adrian Ardeţ, directorul Muzeul Judeţean de Etnografie din Caransebeş.

El a spus că inscripția în cauză este una foarte veche și de o importanță majoră. „E foarte importantă pentru că până acum nu au mai fost descoperite asemenea semne în Munţii Banatului. E pentru prima dată când semnalăm aşa ceva la noi în judeţ. Anul viitor vom face o cercetare sistematică.

Avem un colectiv format deja, împreună cu Universitatea din Cluj şi cu un profesor american, Jeremy Hutton, care vine, în luna aprilie, în România, special pentru acest lucru. El este specializat în aceste limbi vechi şi mai puţin cunoscute şi ne-a dat şi primele indicii despre inscripţie, care pare a fi una funerară şi ar data din secolul I î.Hr”, a spus acesta, conform sursei menționate mai devreme.

Inscripția misterioasă găsită de alpinistul român

Așa cum era de așteptat, de atunci, arheologii au început investigațiile. În urma studiilor, ei au scris următoarele, conform Gândul.ro: „În analiza acestor două grupuri de petroglife am fost drastic limitați de faptul că nu știm semnificația semnelor, cu puține excepții, nu poate fi pe deplin asimilat niciunui alfabet cunoscut. De asemenea, nu știm locația petroglifelor și ordinea semnelor, din moment ce au fost săpate de piatră.

Toate acestea fac imposibilă interpretarea lor și nu ne permit sa estimăm perioada în care au fost realizate. Nici studiul astronomic nu ar putea indica orice semnificație astrală a orientării semnelor. Ca rezultat, studiul nostru doar le semnalează pentru protecție și conservare. Poate în viitoare alte descoperiri similare vor permite o reevaluare a acestei descoperiri importante”, au scris aceștia, în documentul cu pricina.