EXCLUSIV Ministrul Rafila îi trimite pe rezidenții cu note mici să se facă medici de familie. Soluția este criticată aspru. Medic: „Este o palmă dată doctorilor”

de: Denisa Dudescu
02 06. 2023

„Medicul de familie trebuie să aibă răspunsuri pentru orice, iar medicii de familie nu sunt pe ultimul loc”, a explicat medicul Mihai Moisescu, președintele Asociației patronatelor medicilor de familie din județul Gorj, pentru Playtech.ro. Reacția medicului vine după ce săptămâna aceasta Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, i-a trimis pe rezidenții care au luat note mici să se facă medici de familie. Și Colegiului Medicilor de Familie a criticat decizia.

Soluția găsită de Rafila: Rezidenții cu note mici să fie medici de familie

La sesiunea din 14 mai 2023 peste 200 de rezidenți au obținut un punctaj minim de promovare la concursul de rezidențiat, iar Ministerul Sănătății a transmis studenților care nu au luat notă mare să se îndrepte către Medicina de Familie, mai ales că există un deficit în acest domeniu, punctează instituția.

„Ministerul Sănătății a solicitat universităților şi facultăților de medicină evaluarea posibilității suplimentării locurilor de pregătire în specialitatea Medicină de Familie.

Având în vedere deficitul de medici de familie înregistrat în anumite regiuni ale țării, precum şi faptul că un procent semnificativ dintre medicii de familie vor ieși la pensie în următorii 7 ani, Ministerul Sănătății consideră ca este posibilă această soluție în beneficiul tinerilor medici, în beneficiul sistemului sanitar şi implicit al pacienților”, se arată în comunicatul transmis, miercuri, 31 mai, de Ministerul Sănătății.

„Soluția” găsită de Ministerul Sănătății i-a nemulțumit pe medicii de familie, care au transmis că este o jignire adusă medicilor și induce „populației ideea greșită că medicina de familie este o specialitate de mâna a doua”, a subliniat președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu.

Mihai Moisescu, medic de aproape 50 de ani și președintele Asociației patronatelor medicilor de familie din județul Gorj, a explicat într-un interviu acordat Playtech.ro rolul medicului de familie în comunitate și de ce este nevoie ca cei care urmează acest domeniu să fie extrem de pregătiți.

„În primul rând nu este o soluție. Ideea cu care a venit ministrul Alexandru Rafila este jignitoare. Pe mine acest doctor Rafila m-a jignit. Ei de la început trebuiau să știe că au nevoie de medici de familie, nu să faci a treia tragere ca la Loto. 

Au făcut prima dată și au rămas locuri neocupate, a doua oară la fel și ce s-a gândit domnul Rafila: acoperim cu medici de familie.

Modalitatea este absolut aiurea pentru că medicul de familie nu e legat de un teritoriu, ci de lista pe care o are. Ce îi dai acestui medic de familie? Nu îi dai nimic: el din buzunarul propriu trebuie să-și doteze cabinetul pentru că nu îți dă nimeni absolut nimic”, a declarat Mihai Moisescu, medic de familie, la un cabinet din Motru, județul Gorj.

 

Medicul Mihai Moisescu este președintele Asociației patronatelor medicilor de familie din județul Gorj. Foto: Facebook

Sunt suficienți medici de familie, însă nu sunt repartizați echilibrat

Apar mereu știri despre lipsa medicilor din mediul rural și despre faptul că un medic de familie trebuie să se ocupe de un număr mare de pacienți, însă situația este cu totul alta. Medicul de familie nu este „arondat unei singure zone”, ci el are o listă de pacienți care pot fi din diferite zone.

„La ora actuală suntem aproape 10.000 de familie la o populație de 18-19 milioane de locuitori și ca să existe o asistență medicală de calitate, contractul cadru presupune un medic de familie la 2.200 de înscriși, într-o situație ideală un medic de familie la 1.800 de pacienți. Oricum o dai numărul de medici de familie este bun, problema este că medicii nu sunt la fel de bine repartizați în toată țara.

Medicul de familie are o listă pacienți. Eu am oameni  din Motru, din zonele apropiate, dar și pacienți din București. Noi nu suntem arondați unei anumite localități, noi trebuie să avem pe listă oameni care pot să fie de peste tot”, a mai punctat medicul Mihai Moisescu.

Care este rolul medicului în sistemul de sănătate și în comunitate

Doctorul de familie este primul contact al pacientului cu sistemul de sănătate. În momentul în care o persoană se simte rău se adresează medicului de familie care îi oferă consultații sau tratament, iar în  cazuri grave este cel care îl trimite pe pacient la un specialist. Astfel, rolul unui medic de familie este și stabilirea unui diagnostic corect.

„Medicul de familie are două direcții de activitate: păstrează sănătatea și aici intră prevenția pe care nu o face decât el și se ocupă de omul bolnav. Trebuie să stabilească diagnosticul și tratamentul în măsura în care competențele i-o permit.

Omul este interesat să rămână sănătos, nu să se vindece. Medicul de familie are un contact permanent cu pacientul și în timp se dezvoltă și o relație de prietenie. Eu îmi cunosc pacienții după numele mic.

Trebuie să avem pasiune pentru meseria asta. La modul în care ministrul Rafila a scos chestiunea asta cu studenții care au luat note mici să se facă medici de familie este îngrozitor. Mesajul a fost acesta: Nu ești bun de altceva, te faci medic de familie. Ministrul Sănătății a dat o palmă tuturor medicilor de familie”, a mai punctat medicul Mihai Moisescu.

Doctorul trebuie să fie și preot și psiholog

Medicul de familie are un rol cheie în comunitate, mai ales în cele mici. De multe ori doctorul pe lângă atribuțiile pe care le are: de a pune diagnostic și a da tratament, trebuie să fie și un fin psiholog și sfătuitor. Aceste calități necesită timp de perfecționare, iar cei care decid să urmeze această cale trebuie să aibă răbdare, înțelegere, dar mai ales cunoștințe temeinice.

„De multe ori suntem preoți, am aflat de mute ori de situații grave din familii, astea nu au treabă cu medicina, însă au treabă cu starea de spirit a pacienților. Trebuie să fii și psiholog, trebuie să o înveți mama cum se înfășează copilul, cum să îl alăpteze, ce pași trebuie să urmeze.

În medicina de familie i-aș duce pe cei mai buni studenți. Le-aș da venituri pentru că medicii de familie sunt prost plătiți și ar trebui angrenată în această poveste Administrația Locală. Dacă tot vor să acopere comune, orașe mici, zonele de munte, trebuie obligatoriu adusă în discuție administrația locală.

Și nu zgârcenii pentru că e foarte greu după ce ai terminat o facultate la Iași, București, Cluj și după să te duci în Deltă sau Munții Apuseni

Eu când am intrat în cabinet la mine în Cătune era o ruină. Toate modificările făcute, schimbări de mobilier, aparate și alte lucruri le-am făcut pe banii mei. Statul nu mi-a dat nimic ”, a mai precizat președintele Asociației patronatelor medicilor de familie din județul Gorj.

Doar 18 medici de familie din România au sub 30 de ani

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov transmitea luna trecută un sondaj îngrijotător: în România sunt 93,57% medici cu peste 40 de ani şi doar 18 medici generalişti sau de familie sub 30 de ani.

„Doar 6.3% din medicii generalişti sau de familie azi în România au sub 40 de ani. În total suntem 14.300 şi asta poate nu pare o cifră alarmantă. Dar ca să citeşti negru pe alb că aproape 41,5% dintre noi sunt peste 60 de ani este cu adevărat o alertă de cod roşu.

Pe mine mă sperie, probabil şi pe pacienţii noştri, dar asta nu este suficient. Încerc să privesc fără panică aceste cifre, dar ştim cu toţii ce va urma”, transmitea atunci preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.