Ligia Deca le cere profesorilor să revină la școală de săptămâna viitoare. Ce se întâmplă cu Examenele Naționale

de: Denisa Dudescu
02 06. 2023

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat, vineri, într-o conferință de presă că „este imperios necesar” ca de săptămâna viitoare profesorii să se întoarcă la școală pentru ca elevii să susțină Examenele Naționale. Mai mult, Deca a transmis că în urma adoptării OUG-ului de ieri toate salariile din învățământ cresc, fără excepții.

OUG-ul de la 1 iunie este constituțional. Cu cât cresc salariile din învățământ

  • Munca personalului din școli este una esențială așa cum ne-au arătat studiile și pandemia și cred că toată lumea vrea ca sistemul educațional să se așeze pe alte baze, al carierei, al infrastructurii
  • La propunerea reprezentanților sindicatelor prin OUG Guvernului garantăm o creștere de 1.000 de lei brut, pe lună pentru cadrele didactice și personal auxiliar și 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Ca mesaj toate salariile din învățământ cresc, salariile nu scad.
  • Ieri au mai apărut informații care nu sunt adevărate. Una dintre ele este legată de avizul Consiliului Legislativ dacă veți consulta acest aviz veți vedea că avizul este unul favorabil și nu există sintagma: neconstituțional.
  • Salariul mediu în Educație începând cu luna aceasta crește până spre 8.500 de lei brut, dacă luăm în considerare întreg personalul din învățământ.
  • Vizavi de angajamentul guvernului față de viitorul salarizării în educație: Grila privind acest angajament a fost discutată cu reprezentanții sindicatelor în decembrie-ianuarie la Ministerul Educației.
  • Au rezultat grile ce vor fi bază pentru noua lege a salarizării, Am trimis aceste grile la Ministerul Muncii. Grila începe de la salariul mediu brut pe economie. A avut loc deja o primă întâlnire cu federațiile sindicale, acele grile sunt în continuare baza de discuție. Angajamentul este că baza de plecare e salariul mediu brut.

Ce se întâmplă cu elevii care trebuie să susțină Examenele Naționale

  • Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasele XII-a, dar și a înscrierilor. Este foarte important pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor și să asigurăm cele mai bune condiții de desfășurare a examenelor ca să ne putem întoarce cu toții în clase săptămâna viitoare. 
  • În contextul în care acest lucru nu se întâmplă va trebui să ne gândim la prelungiri: de încheiere a mediilor, reprogramări ale probelor examenelor naționale.
  • Rugăm cadrele didactice să ne ajute să punem finaliza acest an în bune condiții. Vă reamintesc că elevi de clasa VIII-a avem aproape 183.000, iar de clasa a XII-a aproape 142.000. Pentru acești elevi avem nevoie să ne întoarcem la școală
  • Ceea ce noi rugăm este să nu fim puși în situația în care să amânăm Examenele Naționale, ne dorim foarte mult să revenim la clasă, sigur recunoscând dreptul profesorilor de a protesta și de a-și cere drepturile, însă prioritatea ca minister este asigurarea dreptului la educație, iar acest lucru nu îl putem face decât împreună cu toate cadrele didactice
  • Numărul de școli care au încheiat situația pentru elevii de clasa XII-a urmează să fie centralizat.
  • Clasele terminale au terminat de parcurs materia până ca greva să fi început. Pentru celelalte clase vom căuta soluții să nu intrăm foarte mult în vară, având în vedere infrastructura, căldura, etc. Vom încerca să refacem planificările astfel încât să putem să recuperăm la începutul anului următor. 
  • Luăm în calcul refacerea calendarului de examene, nu există variantă să anulăm examenele. Toți elevii vor avea oportunitatea să dea examenele.
  • Calendarul de admitere la unități de învățământ din alte state este deja stabilit, multe universități au autonomie în a-și stabili procedura de admitere și propriul calendar. În aceste condiții singura soluție realistă pentru a nu pierde posibilitate de înscriere este păstrarea calendarului de bacalaureat, inclusiv din acest motiv este imperios necesar să ne întoarcem la școală de săptămâna viitoare

Ce se întâmplă cu Ordonanța de Urgență care prevede creșterile salariale pentru profesori

Conferința de presă care va avea loc la sediul Ministerului Educației va începe la ora 12:00, iar tema principală va fi „clarificarea aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din 1 Iunie 2023”, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituție.

Consiliul Legislativ desființează proiectul de Ordonanță de Urgență prin care Guvernul îi forțează pe profesori să accepte majorări salariale cu 585 de lei, constantând că OUG-ul Guvernului Ciucă este neconstituțional.

  • OUG-ul Guvernului încalcă principiul neretroactivității, pentru că prevede în anexă creșteri salariale pentru anul 2022.

Consiliul Legislativ analizează şi avizează proiectele de legi, propunerile legislative şi proiectele de ordonanţe, de ordonanţe de urgenţă şi de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului, în vederea supunerii lor spre legiferare sau adoptare, după caz.

După aprobarea ordonanței, un profesor cu studii superioare debutant are acum fără niciun spor 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, la 2.713 lei va primi 3.365 lei net.

Greva continuă în învățământ

Sindicaliștii din Educație care au mers la negocieri cu Guvernul și președintele Klaus Iohannis au anunțat că profesorii nu renunță la greva.

„De marți încolo vor continua acțiunile de protest. Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile, la nivelul Ministerului Muncii, pe viitoarea lege”, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.