Miliarde de euro pierdute și amenzi de 0,5% din PIB, acestea sunt sancțiunile de la Bruxelles. Cât ne costă greșelile Guvernului Ciolacu
În timp românii trăiesc din ce în ce mai mult cu frica în sân din cauza problemelor financiare actuale și iminente, România riscă să piardă sume fabuloase sub formă de fonduri europene și să fie și sancționată cu amenzi usturătoare care, fără să surprindă pe nimeni, pleacă tot din buzunarul oamenilor de rând.
Deficitul bugetar confirmat oficial după primele câteva luni din 2023 are mari șanse să ne coste mai scump decât o face deja. Problema majoră este că țara noastră și-a asumat un angajament în fața Bruxelles-ului pe marginea acestui subiect, există o țintă de deficit bugetar pe care România, în condițiile actuale, are mici șanse să o atingă. Din acest motiv, după cum a explicat ministrul Grindeanu, sancțiunile de care este pasibilă țara asta sunt fabuloase, suspendarea fluxului de fonduri europene și o amendă de 0,5% din PIB.
Fonduri europene oprite și amenzi de 0,5% din PIB
În fața Comisiei Europene, România și-a asumat un deficit bugetar de 4,4% din PIB. La momentul de față, fără măsuri suplimentare de economisire, după cum a explicat premierul Marcel Ciolacu, ne îndreptăm cu pași repezi către un deficit de 6,2% din PIB.
„Deocamdată sunt lucruri care s-au discutat în coaliţie. Nu am comentat în aceste zile, nici nu vreau să comentez până când nu vom definitiva tot ceea ce avem de făcut. Suntem într-un moment în care trebuie să luăm o decizie. Eu nu mai vreau să pierdem timpul ca să căutăm vinovaţi, că a fost vinovat X sau Y. Dacă nu luăm o decizie atunci vom intra pe un circuit, pe un drum care va fi foarte greu de gestionat sau de anticipat unde va duce, pentru că dacă nu ne înscriem în ţinta de deficit se suspendă fondurile europene.
Ca ministru al Transporturilor vă spun că fără fonduri europene nu se poate realiza niciun proiect major în România. Niciunul. Toate cele pe care le ştiţi sunt cu finanţare europeană şi cu finanţare parte de la bugetul de stat. În momentul în care ajungem în situaţia aceasta, Doamne fereşte, lucrurile sunt foarte grave”, a spus Grindeanu după o vizită pe tronsonul Suplacu de Barcău- Nuşfalău din Autostrada Transilvania.
După ce vor fi bine definite măsurile menite să aducă România ”pe calea ce dreaptă”, acestea vor fi prezentate Comisiei Europene, la Bruxelles.
„Este şi acea amendă de 0,5% din PIB. Ne permitem aşa ceva? E clar că trebuie luate decizii pe care coaliţia le va lua. Dacă erau foarte simple şi erau decizii care să fie la îndemână, fără să fie foarte bine analizate, erau deja luate de vreo două-trei săptămâni. Dar sunt în acest moment foarte bine analizate şi cred că nu greşesc când spun că în perioada următoare vor fi prezentate, când ajungem noi la o concluzie, şi Comisiei Europene, pentru că e normal să le prezentăm, astfel încât să arătăm că suntem serioşi şi că vrem să ne înscriem în ceea ce înseamnă ţinta de deficit”, a mai spus ministrul.
„Nu am fost la toate şedinţele de coaliţie, dar vă pot spune că ceea ce am văzut în multe ştiri în aceste săptămâni nu are legătură cu realitatea şi cu ceea ce discutăm. Aveţi cuvântul meu de onoare. Nu poţi să ieşi în fiecare zi să spui: nu e adevărat aia. Se lucrează, se definitivează şi vor fi prezentate. Acestea este mersul normal, dar e clar că trebuie să luăm o decizie. Este evident”, a concluzionat Grindeanu în același context, conform Economedia.ro.