Metoda prin care mulți români fac bani pe lângă salariu. „Altfel nu pot acoperi costurile”

de: Ana Anițoiu
21 04. 2023

Tot mai mulți români apelează la o anumită metodă pentru a face bani pe lângă salariu, astfel încât să reușească să acopere costurile vieții. Interesul pentru această soluție a crescut considerabil față de cel înregistrat anul trecut.

Prin ce metodă obțin mulți români bani pe lângă salariu

Conform unei analize făcute de o platformă de recrutare, costul tot mai ridicat al vieții începe să-i determine pe numeroși români, mai ales tineri, să caute locuri de muncă part-time și de weekend, pe lângă cele full-time pe care le au.

De la începutul anului și până în prezent, au fost înregistrate pe platformă peste 450.000 de aplicări pentru acest tip de locuri de muncă. La acestea s-au adăugat aproape 37.000 de aplicări pentru joburile project based. Ambele cumulează aproximativ 15% din totalul aplicărilor aferente perioadei ianuarie – aprilie 2023.

„Dincolo de aplicările propriu-zise, vedem un interes substanţial crescut în căutările făcute de candidaţi pe cuvintele cheie part time şi locuri de muncă de weekend. Dacă pentru primele avem o creştere de peste 50% faţă de anul trecut, pentru joburile de weekend interesul a crescut cu 200%.

Aceste cifre ne arată că, pentru tot mai mulţi români, salariul de la jobul principal nu mai este suficient pentru a acoperi costul vieţii, motiv pentru care caută variante prin care să câştige bani în plus”, a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Ce vârste au cei mai mulți români care apelează la această metodă

O jumătate dintre românii care apelează la această metodă de a-și crește veniturile au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Principalul motiv pentru care aceștia semnează astfel de contracte este fie faptul că încă nu câștigă salariul dorit la locul de muncă principal, fie vor să încerce și altceva, pentru o perioadă, dorindu-și să își schimbe domeniul de activitate.

Pe de altă parte, în cazul candidaţilor care au peste 36 de ani, numărul de aplicări scade drastic. Aceștia aleg mai degrabă să aştepte până când vor găsi un loc de muncă mai bine plătit decât să lucreze în două locuri diferite în același timp.

Conform datelor colectate de platforma de recrutare, peste 80% dintre aplicări aparţin candidaţilor fără experienţă profesională anterioară şi celor entry level, cu maximum doi ani de experienţă. Procentul celor care au experiență de peste cinci ani este marginal.

„Am remarcat, totodată, că un sfert dintre aplicările pentru poziţiile part-time vizează locurile de muncă remote, astfel încât candidaţii să se asigure că au flexibilitate asupra propriului timp şi că nu vor avea presiunea deplasării zilnice de la un sediu la altul”, a mai spus Roxana Drăghici.

În ciuda faptului că interesul candidaţilor pentru munca part-time sau project based este în creştere faţă de primul trimestru al anului trecut, numărul de locuri de muncă scoase în piaţă de angajatori este mai mic cu 10% faţă de aceeaşi perioadă de referinţă.

Cele mai multe locuri de muncă pentru cei care vor să-şi completeze veniturile prin intermediul unui al doilea job, cu jumătate de normă, sunt din domeniul arte – entertainment. Apoi urmează retail, servicii, transport sau logistică, industria alimentară şi turism.