Meteoritul care a despicat un munte în două. Când a avut loc impactul, ce alte transformări a produs

de: Gabriel Peneș
19 09. 2023

Cu multe milioane de ani în urmă, un meteorit a căzut din înaltul cerului și a lovit un lanț muntos. Ciocnirea a dus la separarea acestuia în două vârfuri distincte. De curând, un studiu nou a dezvăluit în premieră mai multe informații despre structura specială a zonei impactului.

Meteoritul care a despicat un munte în două

Craterul format de impactul meteoritului se află în provincia Jian, lângă granița Chinei cu Coreea de Nord. Impactul de acum câteva milioane de ani a fost atât de puternic, încât suprafața craterului are o întindere de aproximativ 1,6 kilometri. În plus, a dus la crearea a două vârfuri distincte, cunoscute ca Front Baijifeng și Rear Baijifeng.

Istoric, dovezile despre impactul cu meteoriți sunt puține în China în comparație cu alte zone ale lumii. Dar fragmentele de rocă identificate pe Muntele Baijifeng au suscitat mult interes pentru cercetătorii de la Center for High Pressure Science and Technology Advanced Research din Shanghai.

Echipa, condusă de Ming Chen și Ho-Kwang Mao, a fost atrasă de ciudatele roci din nisip pe care localnicii le numesc „pietrele din cer”, a căror origine este necunoscută. Dar, prin analizele făcute, Chen, Mao și colegii lor au găsit ceva surprinzător – numele dat de localnici este mai mult decât potrivit.

„Ne-am propus să aflăm adevărata poveste din spatele acestor acumulări de fragmente de rocă. Cercetarea noastră a arătat pentru prima oară prezența unei structuri de impact în Baijifeng Mountain”, au scris autorii în studiul publicat în Matter and Radiation at Extremes.

Fragmentele de rocă sunt făcute din nisip și granit, ambele conținând cantități minerale de cuarț mici. Sub influența temperaturilor ridicate și a presiunii, cuarțul se poate deforma în moduri specifice.

Muntele Baijifeng din China a fost împărțit în două vârfuri separate de impactul cu un meteorit

Când a avut loc impactul, ce alte transformări a produs

Aceste deformări, au mai spus cercetătorii, „sunt acceptate ca un dovadă a transformării structurii solului în urma unui impact puternic”. În special, „transformarea de șoc” din cuarț poate indica locul căderii unui meteorit.

„În timpul impactului ce a creat craterul, o cantitate mare de rocă a fost scoasă și eliminată, ea formând aceste structuri geologice noi.

Coliziunea a schimbat, se pare, într-un mod major, structura originală a terenului, în urma ei formându-se două piscuri noi, numite Front Baijifeng and Rear Baijifeng”, au mai afirmat oamenii de știință.

Potrivit acestora, granitul din crater s-a format undeva acum 150-172 de milioane de ani, în timpul Jurasicului. Dacă meteoritul a lovit muntele, înseamnă că acest lucru s-a întâmplat după această perioadă.

Din păcate, nu poate fi făcută o estimare mai exactă a momentului în care a avut loc, deși cercetătorii sugerează că s-ar fi petrecut mult mai târziu.

Datele obținute din zona Baijifeng au putut fi comparate cu cele dintr-un alt loc de impact dintre cele puține din China – craterul Yilan, din Harbin, provincia Heilongjiang. Acesta s-a format acum 49.000 de ani și este cel mai mare crater de impact dintr-o perioadă de aproape 100.000 de ani, conform Live Science.

Conform lui Chen și colegilor săi, craterul Yilan a fost modelat puternic de fenomenele naturale în moduri comparabile cu cele petrecute la Baijifeng, ceea ce înseamnă că cel din urmă ar fi logic să se fi format cam în aceeași perioadă cu Yilan.

Oricum, cercetătorii spun că e nevoie de mai multe studii pentru a confirma că „pietrele din cer” au cauzat aceste incredibile schimbări ale muntelui.