Metalul cu proprietăți SF: Ce poate face, concluzia cercetătorilor

de: Gabriel Peneș
04 08. 2023

În lumea științifică descoperirile importante nu mai sunt de multă vreme vreun miracol, astfel că tehnologiile moderne de tot felul au putut progresa într-un ritm nemaiîntâlnit în istorie. Cu toate acestea, proprietățile arătate de un metal i-a lăsat „muți” pe cercetători, descoperirea acestei capacități putând duce la o adevărată revoluție în multe domenii.

Metalul cu proprietăți SF

Materialele care se „vindecă” singure există deja, dar, până acum, acestea sunt majoritatea din plastic sau beton, cu siguranță nu din metal.

Dar lucrurile au căpătat o nouă turnură, una ce ne și poate pe gânduri dacă ne gândim că, la un moment dat, ar putea fi valabilă și pentru roboți, dacă nu cumva ea există deja.

Capacitățile unei bucăți de platină au făcut ca imaginile din „Terminator” să nu mai pară SF, ci să dea senzația că „bat la ușă”.

Astfel, o echipă formată din specialiști de Laboratoarele Naționale Sandia, aparținând Administrației Naționale de Securitate Nucleară a Departamentului pentru Energie al Statelor Unite, și de la Universitatea A&M Texas a efectuat teste de rezistență pe un metal folosind tehnica microscopică de transmisie a electronilor, ale cărui capete erau întinse de 200 de ori pe secundă.

Metalul cu pricina era o bucată de platină cu grosimea de doar 40 de nanometri, ce a fost suspendată în vid. Cercetătorii au observat, spre uimirea lor, o „autovindecare” a metalului respectiv, la o scară foarte mică, conform IFLScience.

Ce poate face, concluzia cercetătorilor

Fisurile cauzate de acest tip de tensiune precum cea descrisă mai sus sunt cunoscute ca „deteriorări de oboseală”: stresul repetat la care este supus un metal duce la apariția de crăpături microscopice, acestea cauzând, la rândul lor, deteriorarea structurii acestuia și oprirea funcționării mașinilor/mecanismelor ce-l încorporează.

Dar, de data aceasta, în mod incredibil, după aproximativ 40 de minute de observații, zona afectată de crăpătura din platina respectivă a început să-și revină până a ajuns „ca nouă”, reușind să se autorepare.

„A fost un lucru absolut uimitor să vezi așa ceva cu ochii tăi. Cu siguranță, nu ne așteptam la asta”, a declarat specialistul în știința materialelor, Brad Boyce, de la Laboratoarele Naționale Sandia.

„Ceea ce s-a întâmplat a confirmat că metalele au capacitatea intrinsecă, abilitatea naturală de a se vindeca singure, cel puțin în caz de deteriorări de oboseală la scară nanometrică”, a adăugat el.

Cu toate că descoperirea este fără precedent, ea nu a fost cu totul neanticipată. În 2013, cercetătorul Michael Demkowicz, de la Universitatea A&M Texas, a lucrat la un studiu ce a prezis că acest tip de „vindecări” la scară nanometrică pot exista.

Boyce cunoștea lucrarea lui Demkowicz și l-a informat despre test. Acesta a creat un model pe calculator pentru a se potrivi cu ceea ce trebuia făcut în cadrul testului și a confirmat că e un exemplu de fenomen pe care l-a anticipat.

Totuși, chiar dacă au fost martori ai incredibilului eveniment, oamenii de știință încă nu cunosc motivele exacte pentru care acest lucru se întâmplă sau cum poate fi valorificat.

Atâta timp cât acest comportament este limitat la platină, e evident că eventualele aplicații majore concrete ale acestei calități, precum în construcțiile de poduri sau la motoarele de avioane, nu pot fi viabile.

„Extinderea acestei descoperiri și generalizarea lor și la alte metale va fi, cel mai probabil, scopul cercetătorilor noastre viitoare”, a adăugat Boyce.

Chiar și așa, proprietatea uimitoare descoperită la platină poate fi de mare folos pentru repararea unor instrumente de mare precizie, ca de exemplu cele de pe navele spațiale, care, la ora actuală, sunt extrem de greu de înlocuit.