Mesajul oficial pentru acești români, cresc pensiile în România, din nou: cine primește indemnizația de 50%

de: Alexandru Puiu
14 02. 2023

În România, există foarte multe tipuri de pensie, după diferite tipuri de reguli, unele mai speciale decât altele, unele bazate pe contributivitate la stat în timpul activității, altele, nu.

O noua decizie a Curții Constituționale din România modifică modul de calculare a unui procent semnificativ dintre pensiile aflate în plată. De această dată, este vorba de pensionarii care sunt membrii ai unor uniuni de creație, artiști. Ei trebuie să beneficieze de indemnizație, nu doar cei care beneficiază de pensii publice.

În practică, CCR a atras atenția asupra faptului că anumite prevederi din legea 8/2006 referitoare la instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii nu sunt constituționale.

”Greșeala” prin care se mărește pensia acestor români

”Sintagma „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, precum și din cuprinsul art. 1 alin. (1) din aceeași lege este neconstituțională”, se arată în Decizia 561/2022, publicată în Monitorul Oficial.

La final, legea stipulează faptul că pensionarii care sunt membrii ai uniunilor de creatori, legal, constituie o categorie ce primesc o indemnizație lunară.  În plus, prevede că aceștia sunt persoane juridice române de drept privat, fără scop patrimonial și activează în domeniile creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice.

Practic, problema a fost că, prin legea 8/2006, se stabilea ca indemnizația să fie acordată doar pensionarilor din sistemul public de pensii. La momentul de față, jurnaliștii și militarii pensionari beneficiază de această indemnizație ce ajunge la 50% din pensia titularului. Valoarea maximă stabilită de lege pentru indemnizația cu pricina este de două salarii de bază minime brute pe țară.

Efectele juridice ale aspectelor Legii 8/2006, declarate neconstituționale, vor expira la 45 de zile după publicarea deciziei, la 25 martie. În această perioadă, dispozițiile sunt suspendate, conform Jurnalul.ro.