Mapa electronică a cetățeanului: altă bătaie de cap, ce e noua găselniță

de: Mădălina Bahrim
11 01. 2023

A venit vremea să ne digitalizăm vechile buletine și să avem parte de renumitele cărți electronice de identitate. Doar că acum vine și o veste mai puțin plăcută, în sensul în care parcă birocrația întreagă se mută în sistem online, deoarece apare mapa cetățeanului.

MAI tocmai a lansat în dezbatere un proiect de OUG deosebit de interesant, ale cărui aspecte principale merită puse în discuție.

Ei bine, se pare că acest proiect „stabilește trecerea de la procedura aplicabilă în prezent potrivit căreia cetățeanul se prezintă pentru solicitarea cărții de identitate și trebuie să completeze olograf o cerere tip, la noua procedură care presupune că cererea este generată automat de către sistemul informatic, iar informațiile necesare în susținerea acestei cereri sunt preluate din sistemele informatice existente, în context interoperabil”, conform hotnews.ro.

Birocrația clasică se mută în sistem online?

Mai mult, după cum punctam mai sus, vorbim și despre lansarea unui sistem de tipul mapa cetățeanului, ce ne duce cu gândul la faptul că nu scăpăm de birocrația clasică, ci ea pare doar să se transforme într-una digitală.

„De la momentul creării mapei cetățeanului documentele vor fi scanate și vor putea fi utilizate ulterior, la momentul în care cetățeanul va solicita prestarea unui serviciu legat de evidența persoanelor.

În mapa cetățeanului urmează a fi stocate fotografia și semnătura olografă dar și documente care nu sunt disponibile în format electronic (care atestă proprietatea sau dreptul de utilizare al unui imobil, documente emise de autorități din străinătate etc.).”, se arată în nota de fundamentare.

Amintim că românilor va începe să li se emită noile cărți de identitate cu cip chiar de anul acesta. Trebuie să reții că noul document de identitate asigură cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise, scrie Ministerul de Interne într-un comunicat postat pe pagina oficială a instituției.

Astfel, conform oficialilor, ”cartea electronică de identitate oferă titularului accesul la servicii la nivel național și european și asigură suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice, ceea ce va contribui la reducerea birocrației în relațiile cetățenilor cu autoritățile publice.

Totodată, conține suportul electronic aferent cardului național de asigurări sociale de sănătate, cu interfața contact și suport electronic de tip contactless, specific documentelor electronice de călătorie. Termenul de valabilitate al C.E.I. se stabilește în funcție de vârsta titularului, pentru a fi în concordanță cu modificările fizionomiei acestuia.

În cele din urmă, se poate solicita emiterea unui nou CEI, înainte de expirarea termenului de valabilitate, în funcție de evenimentele de stare civilă sau administrative din viața cetățenilor”.