Mâncarea se ieftinește masiv: vei cumpăra un coș plin cu 300 de lei

de: Alexandru Puiu
06 06. 2023

Se pare că începe să se atenueze simțitor criza costului vieții la nivel global, în condițiile în care datele oficiale indică o ieftinire masivă a prețurilor la alimente.

Conform datelor proaspăt publicate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), prețurile mondiale la produsele alimentare sunt în picaj liber, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure, deoarece înseamnă că vom resimți o presiune financiară din ce în ce mai mică asupra bugetelor noastre.

Scăpăm de criza prețurilor mari în magazine. Vei umple din nou coșul de cumpărături, ca-n vremurile bune

Conform instituției citate, prețurile mondiale la alimente au fost cu 22% mai mici, în mai 2023, comparativ cu nivelul exploziv pe care îl atinseseră în luna martie a anului 2022.

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a ajuns astfel, în luna mai a anului curent, la cel mai mic nivel pe care l-a avut în ultimii doi ani de zile. Concret, indicele de referință despre care vorbește Oragnizația s-a diminuat în luna mai 2023 cu 2,6% comparativ cu luna aprilie, până la 124,3 puncte.

De ce scad prețurile la produsele alimentare în toată lumea? Există mai mulți factori ce influențează decisiv această evoluție, iar un aspect pozitiv și important în contextul actual e reprezentat de faptul că cerealele s-au ieftinit. Ca referință, prețurile la grâu au scăzut și el cu 3,5%, în timp ce la nivel general pe piața de profil din întreaga lume prețul cerealelor a scăzut cu 4,8%.

„Ploile din acest sezon, inclusiv cele din luna aprilie, au ajutat la reducerea gradului de uscăciune care în toamna anului trecut a afectat însămânțările de grâu”, au ținut să explice specialiștii consultați de FAO pe această temă.

Totuși, trebuie precizat că există și produse al căror preț n-a scăzut, ci din contră a ajuns să fie și mai piperat în luna mai, comparativ cu luna anterioară. Zahărul este primul pe această listă. Prețul acestui produs indispensabil în industria alimentară a crescut pentru a patra lună consecutivă, cu un avans de 5,5% față de luna aprilie.