Majorări de prețuri și ”plafonări” de salarii, ce urmează pentru muncitorii de rând după noul Cod Fiscal. Totul pleacă de la tichetele de masă

de: Alexandru Puiu
09 08. 2023

Autoritățile de la București pregătesc o serie stufoasă de modificări legislative la Codul Fiscal și, deși în aparență vor lovi doar antreprenorii și mici întreprinzător, realitatea este semnificativ mai complicată.

Una dintre măsurile care a provocat multe nemulțumiri în rândul oamenilor de afaceri români vizează taxarea tichetelor de masă. În cazul voucherelor, proiectul legislativ aflat la Guvern propune impunerea de CASS pe respectivii bani. Nu a durat mult până când majoritatea patronilor a insistat că astfel de măsuri se vor reflecta în creșterea prețului la produse finite și servicii. Era imposibil ca acei bani să vină pur și simplu din buzunarul lor.

Tot din buzunarul românilor vor pleca banii de taxe și impozite

Un studiu realizat de Cult Research a încercat să afle ce urmează pentru patronii români după impunerea plății de CASS la tichetele de masă, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Aproximativ o treime dintre firmele chestionate nu vor mai acorda creșteri salariale angajaților în următoarea perioadă.

Cele mai afectate de astfel de lovituri fiscale sunt companiile mici și mijlocii din România. Un sfert dintre firmele cu o cifră de afaceri de 500.000 de euro pe an nu vor mai acorda tichete de masă angajaților, după aplicarea măsurii.

„Noile măsuri fiscale propuse de Guvern au impact pentru întreg sectorul de business, așa cum este decizia de taxare a tichetelor de masă cu CASS 10%. Companiile angajatoare care oferă acest tip de beneficiu extra-salarial resimt direct aceste măsuri, tocmai de aceea ne-am dorit să vedem care este perspectiva lor asupra acestui subiect. Rezultatele ne arată că cele mai afectate ar putea fi companiile mici și mijlocii; mai bine de un sfert dintre angajații acestor firme riscă sistarea tichetelor de masă”, a spus Alexandru Zodieru, Managing Partner Cult Research, citat de Profit.ro.

Aproximativ 57% dintre antreprenori vor reduce sau nu vor mai crește valoarea tichetelor de masă, deși, în teorie, de la 1 august acestea s-au majorat la 35 de lei. O treime le vor lăsa neatinse și 23% vor să le scadă valoarea nominală.