Majorarea pensiilor și cu 80% în 2024, confirmată oficial. Alții nu vor primi nimic, 1%

de: Alexandru Puiu
14 11. 2023

Legea Pensiilor actualizată urmează să treacă de votul Parlamentului, după ce astăzi se va bucura de avizele necesare din partea comisiilor din Senat și Camera Deputaților. Întregul proces este însă o formalitate, având în vedere că membrii coaliției PSD – PNL dețin majoritatea.

Dacă totul merge bine, astăzi la ora 17:00, se va vota în plenul Parlamentului noua lege a pensiilor. De această dată, vorbim de Senat, urmând ca pe 20 noiembrie să ajungă aceeași lege și în Camera Deputaților, pentru votul final.

Citește și: Pensiile speciale din România, în cifre exacte. Numărul pensionarilor a crescut, dar câți câștigă peste 22.000 pe lună

Opoziția nu este încântată de Legea Pensiilor, USR și UDMR

Radu Mihail este liderul grupului senatorilor USR din Parlament și, într-o declarație făcută luni, a insistat pe faptul că premierul ar fi forțat procedura.

„Astăzi am avut surpriza neplăcută să văd că domnul Ciolacu a pus piciorul pe grumazul Parlamentului şi l-a forţat să treacă repede proiectul legii pensiilor. Vom avea marţi după-amiază plen. USR consideră că o lege aşa de importantă trebuie dezbătută în Parlament.

Să faci în 24 de ore ceea ce nu a făcut Guvernul în luni de zile este aberant. USR va decide cum abordăm în comisii şi plen o lege aşa de importantă şi forţată prin Parlament fără niciun fel de justificare. Situaţia este de neacceptat din punct de vedere procedural”, a afirmat Radu Mihail.

Citește și: Ar fi trebuit să ai cu 36% mai mulți bani la pensie, dar nu s-a respectat legea. Greșeala Guvernului care te costă scump la bătrânețe

Ce se întâmplă cu pensiile românilor, conform noii legi

Noua lege a pensiilor își va face simțite efecte în piață mai ales după digitalizarea dosarelor și recalcularea a aproximativ 4,7 milioane de pensii. Acel proces nu ar trebui să mai dureze foarte mult, dar un lucru este sigur, 2024 va veni cu două majorări de pensii, prima de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8% la punctul de pensie, iar a doua de la 1 septembrie 2024. Abia atunci va intra în funcțiune noua formulă de calcul. Printre altele, noua lege a pensiilor obligă contribuabilii la minimum 15 ani de contribuții la sistemul de pensii, dar și la egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani.

În ceea ce privește majorările fabuloase la unele pensii, confirmările pe marginea acestui subiect au venit de la Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. După cum era de așteptat, vorbim de recalculări diferențiate între români, „poate și cu 1%, poate și cu 80%, depinde”. Diferențele vor fi date de dosarele fiecărui pensionar în parte. Potrivit ministrului, „în ianuarie, punctul de pensie va crește de la 1785 lei la 2032 lei, iar din septembrie vom avea majorarea pensiilor în urma recalculării după noua formulă”.

„Este foarte important ca românul să știe că vom avea creșteri ale pensiilor poate și cu 1%, poate și cu 80%, depinde, fiecare pensionar este unic, fiecare are propriile date cu privire la punctele de stabilitate, la punctele de contributivitate și punctele asimilate.

Dar, este important ca românii să știe că în urma recalculării niciun român nu va pierde. Se va menține cuantumul cel mai favorabil. Și cel mai important este faptul că vom avea la muncă egală pensii egale”, a explicat ministrul Muncii.

Din păcate, în continuare vor exista peste 1,2 milioane care sunt nevoiți să supraviețuiască dintr-o sumă modică.

„Dar, este foarte important ca românii să știe că, începând cu data de 1 ianuarie, inclusiv indemnizația minimă socială de care beneficiază în acest moment aproximativ 1.200.000 de români și care astăzi este de 1.125 de lei, începând cu 1 ianuarie indemnizația minimă socială va fi 1.281 de lei”, a concluzionat ministrul, potrivit B1Tv.