Mai mult de 60% din orașul Bahmut a fost distrus, afirmă un oficial ucrainean

de: Anca Lupescu
05 01. 2023

Mai mult de 60% din Bahmut este în prezent distrus, în timp ce forțele rusești încearcă să avanseze asupra orașului din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a declarat miercuri un oficial ucrainean.

Pagube imense în Bahmut

Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, a declarat că doi civili au murit miercuri în oraș din cauza bombardamentelor.

„Oricâte încercări de a intra în oraș face inamicul, acesta nu reușește să avanseze. Oricare ar fi fost avansurile pe care le-a avut, acesta a fost împins înapoi pe pozițiile sale anterioare, în afara limitelor orașului”, a declarat Kyrylenko pentru televiziunea ucraineană.

„De fapt, ei se află acum în zona devastată plat, ceea ce contribuie, de asemenea, la pierderile lor uriașe de personal”.

„Lupta pentru Bahmut va schimba povestea războiului”

Bahmut este menționată în mod regulat ca fiind cea mai disputată și mai cinetică parte a liniei frontului de 1.300 km din Ucraina. Rușii au lăsat orașul în ruine. 

În discursul său istoric adresat Congresului luna trecută, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dedicat șase minute din cele 25 de minute ale discursului său situației din jurul Bahmut.

„Anul trecut, 70.000 de oameni au trăit aici, în Bahmut, în acest oraș”, a spus el.

„Acum mai rămân doar câțiva civili. Fiecare centimetru din acest pământ este îmbibat în sânge, tunurile răcnind în fiecare oră… lupta pentru Bahmut va schimba povestea tragică a războiului nostru pentru independență și pentru libertate.”

Membrii Congresului s-au ridicat în picioare și au aplaudat de patru ori, în timp ce Zelenski relata soarta orașului.