Lumea este mai aproape de o „spirală a catastrofei”. Raport îngrijorător privind viitorul planetei

de: Dumitrescu Andrei
16 02. 2023

Lumea riscă să intre într-o „spirală a catastrofei” climatice, a avertizat un raport al unui grup de reflecție.

Potrivit acestuia, simpla confruntare cu efectele tot mai grave ale crizei climatice ar putea deturna resursele și atenția de la eforturile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, ceea ce ar înrăutăți și mai mult situația.

Probleme în cascadă

Pagubele provocate de încălzirea globală sunt din ce în ce mai evidente, iar recuperarea în urma dezastrelor climatice costă deja miliarde de dolari. În plus, aceste dezastre pot provoca probleme în cascadă, inclusiv crize de apă, alimentare și energetice, precum și o creștere a migrației și a conflictelor, toate acestea secătuind resursele țărilor.

Cercetătorii de la Institute for Public Policy Research (IPPR) și Chatham House au declarat că un exemplu actual al impactului crizei climatice care complică eforturile de reducere a emisiilor și alte acțiuni este dezbaterea privind menținerea creșterii temperaturii globale sub 1,5C – obiectivul internațional.

Cercetătorii au afirmat că cei care susțin că 1,5C este încă posibil riscă să perpetueze sentimentul de mulțumire că ritmul lent de acțiune din prezent este suficient, în timp ce cei care susțin că nu este posibil riscă să susțină fatalismul conform căruia nu se mai poate face mare lucru în prezent sau „abordări extreme”, cum ar fi geoingineria.

„Creează apoi consecințe mai grave”

Potrivit cercetătorilor, pentru a evita o spirală a catastrofei, este necesară o acceptare mai sinceră de către politicieni a riscurilor majore pe care le prezintă criza climatică, inclusiv perspectiva iminentă a unor puncte de basculare și a dimensiunii uriașe a transformărilor economice și sociale necesare pentru a pune capăt încălzirii globale. Acest lucru ar trebui să fie combinat cu narațiuni care să se concentreze pe marile beneficii pe care le aduce acțiunea climatică și pe asigurarea unei implementări corecte a politicilor.

„Am intrat, din păcate, într-un nou capitol al crizei climatice și ecologice”, a declarat Laurie Laybourn, membru asociat la IPPR. „Războiul fals se apropie de sfârșit, iar consecințele reale ne pun acum în fața unor decizii dificile. Categoric putem să ne îndreptăm spre o lume mai durabilă și mai echitabilă. Dar capacitatea noastră de a naviga printre șocuri, rămânând în același timp concentrați pe dirijarea furtunii, este esențială.”

În raport se precizează următoarele: „Aceasta este o spirală a condamnării: consecințele crizei climatice distrag atenția și resursele de la abordarea cauzelor acesteia, ceea ce duce la temperaturi mai ridicate și la pierderi ecologice, care creează apoi consecințe mai grave, deturnând și mai multă atenție și resurse, și așa mai departe.”

În raport se menționează că, de exemplu, economia Africii pierde deja până la 15 % din PIB pe an din cauza efectelor tot mai grave ale încălzirii globale, ceea ce reduce fondurile necesare pentru acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și subliniază nevoia de sprijin din partea țărilor dezvoltate, care emit cel mai mult dioxid de carbon.

„Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este faptul că nu luăm în considerare riscurile în cascadă pentru societăți”, a declarat Laybourn. „Nu ar trebui să ne îngrijorăm doar de furtunile care distrug marile orașe, ci și de consecințele care se răsfrâng asupra sistemelor noastre globalizate”, potrivit The Guardian.