Lovitura momentului pentru șoferii de mașini electrice din România. S-a terminat cu încărcarea gratuită a autoturismelor, anunțul oficial
La fel ca în multe alte colțuri ale mapamondului, adopția mașinilor electrice a fost încurajată foarte mult și de accesul gratuit la stații de încărcare. În contextul în care cineva trebuie să plătească acea energie electrică, era evident că ”oferta” nu va fi pentru totdeauna.
În România, există foarte multe moduri prin care îți încărca mașina electrică, cu diverse nivelul de performanță sau viteză. Majoritatea supermarketurilor au stații de încărcare cu acces gratuit, chiar dacă există sisteme de programare a încărcări sau diverse mecanisme pe bază de vouchere sau tichete. Primăriile locale au instalat și ele stații în diverse zone ușor accesibile din marile orașe, din nou, unele mai rapide decât altele. Cel puțin când vine vorba de cele ale Primăriei, un important oraș din România a dat startul taxării utilizării lor din 2024.
Cât plătești ca să-ți încarci mașina electrică în România
Primăria Brașov este prima din România care a anunțat că, din 2024, încărcarea mașinilor electrice și a celor plug-in hibrid nu se va mai realiza gratuit la stațiile de încărcare instalate de autoritățile locale. Cel mai probabil, măsuri similare vor fi adoptate și de alte primării din țară, având în vedere creșterea prețului la energie și, mai ales, a numărului de autoturisme ”verzi” de pe meleaguri mioritice.
Modificarea detaliată mai sus este doar una dintre noutățile aduse prin noul regulament pentru folosirea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice și hibrid, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Brașov. Partea bună este că proiectul de regulament se află în prezent în dezbatere publică, iar brașovenii au timp până pe 10 ianuarie 2024 să vină cu modificări sau completări.
Cu cât îți vinde primăria un kilowatt oră pentru mașina electrică
„Având în vedere că în acest moment municipalitatea derulează un proiect de dezvoltare a unei rețele de aproximativ 250 de stații de încărcare în zonele intens circulate, în cartiere, în stațiile de taxi și în parcările publice, este necesară reglementarea modului în care utilizatorii pot beneficia de aceste servicii, atât condițiile în care își pot încărca mașinile, facilitățile pe care le au, cât și tariful pe care ar trebui să îl plătească pentru încărcarea acestor vehicule electrice”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea. Se propune un preț de 1,4 lei/kwh.
Conform datelor agregate de autoritățile locale din Brașov, doar în municipiu, sunt înmatriculate 700 de autoturisme electrice și peste 4.500 de autoturisme hibrid.