Lovitura momentului pentru pensionarii românii, taxe în plus și supraimpozitare: ultima frontieră pentru adus bani la buget

de: Alexandru Puiu
30 04. 2023

Autoritățile române se află sub o presiune teribilă pentru diminuarea deficitului bugetar de câteva zeci de miliarde de lei. Din păcate, având în vedere că pensiile speciale nu pleacă nicăieri, iar salariile bugetarilor cu siguranță nu vor fi diminuate, ultima redută pare să fie de forma majorării impozitelor și introducere suprataxării pe mai multe venituri.

Cel mai recent proiect legat de aducerea unor bani în plus la bugetul de stat a fost formulat în această săptămână de Marcel Ciolacu, liderul PSD. Având în vedere că social-democrații fac parte din majoritatea parlamentară și din coaliția de guvernare, șansele ca intențiile lor să se fie transpuse în lege sunt semnificative. Ca referință, se dorește o supraimpozitare a pensiilor, dar și a veniturilor bugetarilor, în situația în care acestea depășesc salariul Președintelui României. S-a vehiculat și aplicarea aceleiași măsuri pentru veniturile din sectorul privat.

Impozite mai mari pentru acești pensionari și salariați

Folosind ca referință salariul președintelui țării, Marcel Ciolacu a avansat supraimpozitarea bugetarilor și a pensiilor speciale în cea mai recentă ședință a Coaliției. În același context, s-a înaintat și posibilitatea unei măsuri similare pentru angajații de la privat. Ca referință, la momentul de față, salariul brut al lui Klaus Iohannis, pentru poziția pe care o ocupă de la Palatul Cotroceni, este de 24.680 lei/lună. Venitul net după impozitare este de 14.543 lei. Pentru cei care sar peste această valoare, se ia în calcul un impozit de până la 40% din venit, indiferent dacă discutăm de salariu sau pensie.

Astfel de măsuri de supraimpozitare, în teorie, nu ar trebuie să afecteze majoritatea românilor și, cu siguranță, nici cei mai mulți dintre pensionari. În schimb, această practică se dorește a fi o lovitură pentru cei cu pensii speciale, mai ales în cazul persoanelor care se bucură de cumulul unei pensii fabuloase cu un salariu incredibil de generos de bugetar. Conform experților, nu puține sunt situațiile în care unii românii se bucură de 100.000 de lei pe lună, iar acele venituri ar trebui să se traducă în mai mulți bani la bugetul de stat. Rămâne să vedem dacă o astfel de măsură se va dovedi a fi constituțională.