Lovitura momentului pentru acești români: se îngheață angajările, se termină cu achizițiile
Autoritățile române se află sub o presiune teribilă de a reduce cheltuielile. Din acest motiv, au anunțat mai multe măsuri care au mari șanse să nu-i încânte pe bugetarii României.
În primele luni ale acestui an, a fost confirmat un deficit bugetar de aproximativ 20 de miliarde de lei. Prima soluție a fost luarea unor măsuri pentru a reduce costurile aparatului bugetar. Printre ele se număr înghețarea angajărilor la stat, dar și interzicerea achiziționării de mașini noi de către toate instituțiile de stat.
Ce se întâmplă cu bugetarii în 2023
În 2023, în mod oficial, prin acest proiect de OUG, se dorește înghețarea angajărilor la stat pe anul 2023. Din momentul în care va intra în vigoare ordonanța, până la 31 decembrie, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile ori autoritățile publice și instituțiile publice locale. Excepție vor face posturile unice care reprezintă acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor, sau responsabilităţii stabilite nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică sau un post dintre cele aflate în structura în care există numai posturi vacante.
A doua lovitură pentru angajații de la stat ține de imposibilitatea de a-și mai cumpăra mașini sau mobilă. Este interesant că restricția legată de autoturisme se extinde și la închiriere sau preluări de leasing, deși există totuși următoarele excepții:
- autoritățile și instituțiile publice nou-înființate după data intrării în vigoare a măsurilor, numai în primul an de funcționare și dacă nu provin din restructurarea și/ sau reorganizarea altor instituții publice, deja existente;
- obiectivele de investiții cu punere în funcțiune după data intrării în vigoare a proiectului;
- achiziţiile efectuate în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și proiectelor cu finanțare din Planul național de redresare și reziliență.
Nu în ultimul rând, șefii autorităților și instituțiilor publice vor trebui să reducă cu 10% cheltuielile aprobate pe anul 2023, conform avocatnet.ro.