Lovitură de proporții în cazul Mario Iorgulescu. Instanța a spus în motivare că și victima consumase substanțe interzise

de: Sorin Barbu
19 10. 2023

Mario Iorgulescu a fost condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare cu executare, după ce în septembrie 2019 a omorât un om, în urma unui accident de circulație îngrozitor. În motivarea instanței apar detalii cutremurătoare. S-a aflat astfel ce viteză avea mașina condusă de fiul lui Gino Iorgulescu, dar și faptul că și celălalt șofer era sub influența drogurilor.

A venit motivarea în cazul lui Mario Iorgulescu

Mario Iorgulescu se află internat în Italia, cu grave probleme psihice, după cum susțin avocații, dar a fost judecat și condamnat în absență și trebuie să stea după gratii 13 ani și 8 luni, după ce provocat un accident de circulație în urma căruia a murit un bărbat, tatăl a doi copii. Sentința este definitivă! În motivarea de la Curtea de Apel București se spune clar că fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal era băut zdravăn și în plus consumase și droguri. Mașina condusă de el, un Aston Martin, avea 143 km/h în momentul în care a lovit Audi-ul care circula regulamentar, din sens invers.

„Potrivit datelor înscrise în buletinul de analiză toxicologică, la data de 08.09.2019, inculpatul Iorgulescu Mario avea o concentraţie de 1,96 g/l alcool pur în sânge la ora 5.06 şi o concentraţie de 1,76 g/l alcool pur în sânge la ora 6.06. De asemenea, mostra de urină recoltată la data de 08.09.2019, ora 5.42, testată cu metoda testului imunologic rapid, a furnizat rezultatul „pozitiv pentru cocaină”.

Buletinul de analiză toxicologică a fost completat la data de 13.09.2019 cu rezultatul analizei prezenţei/absenţei în organism a substanţelor psihoactive prin metoda GCMS a mostrei de sânge, rezultând benzoilecgonină 0,013 ľg/ml (în mostra de sânge). De asemenea, conform completării buletinului de analiză toxicologică, în mostra de urină s-au pus în evidenţă cocaină şi metabolit; diclofenac (metaboliţi); fentanil.

Totodată, prin raportul de expertiză medico-legală emis de INML, medicul legist a concluzionat următoarele: dacă se ţine seama de timpii de înjumătăţire a cocainei (0,7-1,5 ore) şi a benzoilecgoninei (2,57-5,10 ore), se poate aprecia că pe parcursul intervalului orar 02:50-03:03, în data de 08.09.2019, inculpatul se afla sub influenţa substanţelor psihoactive de tipul cocainei, influenţă accentuată şi favorizată de alcoolemia asociată şi capabilă să modifice în sens nefavorabil capacitatea acestuia de a conduce autovehicule pe drumurile publice”, se arată în motivarea instanţei.

Victima din accidentul provocat de Gino Iorgulescu consumase cocaină

Tot din motivarea instanței s-a aflat că și bărbatul care a murit în urma acestui accident consumase cocaină. Cu toate acestea, Dani Vicol, un tânăr de 24 de ani, circula regulamentar și nu ar fi putut să evite accidentul, pentru că viteza mașinii conduse de Mario Iorgulescu a fost prea mare.

„Cu toate acestea, deşi a reţinut în considerentele anterioare că victima era sub influenţa cocainei, instanţa de fond a reţinut că această împrejurare putea atrage cel mult sancţionarea victimei pentru infracţiunea prevăzută în art.336 alin. (2) din Codul penal, dacă victima supravieţuia, şi nicidecum vreo culpă în producerea evenimentului rutier.

Indiferent de faptul că s-ar fi aflat sau nu sub influenţa cocainei, nimic din ceea ce a făcut premergător victima nu l-a incomodat pe inculpat. Victima circula pe banda sa, pe sensul său de mers, inculpatul fiind cel care a intrat parţial pe contrasens şi ulterior în coliziune cu autovehiculul victimei. Ar fi fost relevant acest aspect doar în ipoteza în care victima ar fi putut evita evenimentul rutier şi, cu toate acestea nu a făcut-o din lipsă de reacţie din cauza modificărilor fizice, psihice şi comportamentale cauzate de consumul de droguri.

Raportat însă la viteza de deplasare a celuilalt conducător auto şi timpul extrem de scurt pe care l-a avut pentru o eventuală reacţie (0,45 secunde conform raportului experţilor criminalişti), dintre momentul intrării pe contrasens şi momentul impactului, nu exista nicio posibilitate de evitare a coliziunii de către nicio persoană, aflată sau nu sub influenţa drogurilor”, spun magistraţii.

Mario Iorgulescu a fost internat cu răni serioase în urma impactului, iar după două săptămâni familia a decis să-l mute în Italia să-l trateze. A fost internat în cinci clinici, iar avocații lui susțin că are mari probleme psihice. De aceea au și cerut rejudecarea procesului și susțin că vor merge cu acest caz la CEDO.

Mario Iorgulescu a refuzat să vină în România, iar avocații și familia lui au transmis că au hotărâri judecătorești care arată faptul că este foarte grav bolnav și că nu ar suporta detenția.