Locul din România, unic în Europa, care te fascinează pe loc: ce poveste unică ascunde

de: Iulia Kelt
20 06. 2023

Peștera cu Oase din Valea Minișului este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din țara noastră și, într-o oarecare măsură, destul de rar în lume – îți voi explica în cele ce urmează de ce.

Aici se ascunde o poveste cu totul unică, motiv pentru care peștera reprezintă un obiectiv turistic cu totul aparte în Europa.

Peștera cu Oase

Peștera cu Oase, locul care ar trebui să beneficieze de mai multă vizibilitate în lume

Ce-i drept, atunci când vorbim despre obiectivele turistice din țara noastră, numărul lor este unul cu adevărat impresionant. Avem zone mirifice, dar prea puțin cunoscute publicului larg, în afară de cele câteva care și-au recunoscut faima la nivel mondial – destul de puține, de altfel.

Unul dintre locurile care ar trebui să fie cunoscut mai mult în lume se află la Anina, în județul Caraș-Severin și, de mai bine de un deceniu, au început să afle și alții de el, dar nu atât cât ar trebui, după cum menționam anterior.

Se numește Peștera cu Oase din Valea Minișului, iar acest nume spune cam totul despre particularitatea locului.

În această peșteră unică în Europa au fost găsite oase umane cu vechimea de 35.000-40.500 de ani. Arheologii au ajuns la această concluzie după ce au studiat îndelung rămășițele umane cu instrumente specifice meseriei pe care o practică.

Și mai interesant este că aici, în această peșteră, poți ajunge numai prin scufundare, motiv pentru care nu este accesibilă chiar oricui, dar acest lucru adâncește inclusiv misterul rămășițelor umane descoperite aici. Este formată dintr-o rețea aranjată pe mai multe etaje și prezintă, în general, un peisaj carstic structurat pe galerii parțial inundate.

Peștera cu Oase

În anul 2002, arheologii decopereau „Mecca”

După descoperirea din anul 2002, Peștera de lângă Anina a devenit populară în întreaga lume, însă unui grup oarecum restrâns, de pasionați de acest domeniu. Un grup de speologi amatori din Timișoara au plecat să exploreze și au dat peste o adevărată comoară.

Un fragment de maxilar s-a dovedit a fi mult mai interesant decât se așteptau. Acest fragment osos a fost trimis în Statele Unite ale Americii pentru a fi analizat de către un antropolog.

După ce a fost studiat, antropologul a concluzionat că datarea fragmentului se înscrie în 34.000 – 36.000 de ani, în trecut. Continuând căutările în aceeași zonă, au fost descoperite mai multe rămășițe osoase umane, care au fost analizate de specialiști, de asemenea.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că în România, în apropiere de Aninei, se găsesc cele mai vechi rămășițe umană cunoscute în Europa. Oasele descoperite aparțin unui individ rezultat dintr-un amestec între omul de Neanderthal și omul din epoca modernă.