Locul din România în formă de stea. Ce istorie ascunde

de: Andrei Tilimpea
05 04. 2023

Azi vom face o călătorie rapidă în localitatea Alba Iulia unde se află o atracție turistică în formă de stea, de care puțini români știu.

Este vorba despre citadela Alba Carolina pe care o poți vizita fără taxe, în fiecare zi.

Pentru cei pasionați de istorie, Alba Carolina poate fi vizitată alături de un ghid care vă poate furniza mai multe informații. De exemplu, de ce a fost construită în formă de stea.

Hai să aflăm mai multe detalii împreună!

Citadela Alba Carolina

Citadela Alba Carolina se află în Alba Iulia, pe Dealul Citadelei, și se întinde pe 120 de hectare. Este considerată a fi una dintre cele mai mari fortificații pe care le are România. Avea rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. Locația a fost conservată excepțional, încât turiștii simt că se întorc în timp când vizitează locurile.

Fortificația de tip Vauban, cea mai mare și mai bine conservată din Europa, a fost începută în 1715 și terminată în 1738. Menirea ei era să apere oamenii de furia Imperiului Otoman. Cetatea a fost ridicată în formă de stea cu 7 bastioane, ce au și în ziua de azi numele lor originale: Eugeniu de Savoia, Sf.Stefan, Sf. Mihail, Trinitatea, Sf. Capistrano, Sf. Elisabeta, Sf. Carol.

Ce reprezintă forma de stea

Alba Carolina a fost ridicată pe alte 2 fortificații precedente: Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina și Cetatea Medievală Bălgrad. Arhitectul italian Giovanni Morando Visconti a construit cetatea în formă de stea pentru a crește șansele de apărare. Planul a fost făcut în jurul axelor reprezentate de cele 6 porți: 3 spre est și 3 spre vest, care fac legătura cu terenul de instrucție al armatei.

Cele 7 bastioane sunt legate între ele de curtine, 6 raveline și o contragardă. Cetatea are 3 sisteme de apărare, iar corpul principal are forma unui heptagon neregulat. Între bastioanele principale se află un șanț de 27 de metri, apoi în est se află o terasă abruptă, sub forma unor valuri înalte de pământ susținute la bază de un zid scund din cărămidă.

Cele 7 porți ale cetății

Cetatea Alba Carolina are 7 porți:

  • –  Poarta I, care este pe latura de est a cetății
  • –  Poarta a II-a, dărâmată parțial în 1937 pentru construcția obeliscului
  • – Poarta a III-a, cea mai mare și impunătoare la nivel arhitectural
  • – Poarta a IV-a, amplasată pe latura de vest a cetății
  • – Poarta a V-a, situată pe latura de vest
  • – Poarta a VI-a se află în continuarea Porții a V-a
  • – Poarta a VII-a din nord ajută accesul pietonal în șanțul cetății

Ce adăpostește cetatea Alba Carolina

În interiorul cetății se mai află diverse monumente și clădiri istorice care pot fi vizitate, ca Traseul Porților Cetății, Traseul celor Trei Fortificații, Traseul de Nord sau Traseul Eroilor Neamului.

Mai puteți vedea platforma de artilerie ce adăpostește 3 turnuri de epocă, Sala Armelor, Catedrala Ortodoxă a Încoronării (edificată între 1921-1922), Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” (zidită în sec. al XIII-lea), temnița, locul de supliciu, Palatul Episcopal, Palatul Princiar și Muzeul Principia, Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii, Museikon.

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul (opera sculptorului Oscar Han), Monumentul Custozza (ridicat în memoria soldaților din Regimentului 50 Infanterie), Monumentul Losenau, Palatul Apor, Biblioteca Batthyaneum, „Celula lui Horea” și Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan.

Pentru că se bucură de un real succes în rândul turiștilor, cetatea Alba Carolina a devenit gazda unor festivaluri naționale sau internaționale, de muzică, film sau divertisment.