Locuințele românilor, în mare pericol: românii încă se feresc de asigurări, iar dezastrul îi paște la orice pas

de: Alexandru Puiu
28 06. 2023

În pofida faptului că e tot mai evident riscul pe care ni-l asumăm dacă ne lăsăm locuința neasigurată, milioane de români încă n-au încheiat o poliță care să le protejeze casa cel puțin de câteva evenimente majore ce se pot transforma în adevărate tragedii.

Oamenii încă se feresc chiar și de polițele de asigurare obligatorii, despre cele facultative nici nu mai poate fi vorba.

Cu alte cuvinte, agoniseala de-o viață e lăsată în cele mai multe dintre cazuri la voia hazardului. Orice se poate întâmpla într-o clipă sau alta, iar în cazul în care vine catastrofa, oamenii pot pierde toată truda de-o viață.

Munca de-o viață poate să dispară într-o clipă

„Considerând contextul acesta în care se află România şi mă refer la expunerea la riscuri naturale, la evenimentele care se succed, inundaţii, cutremure şi, evident, la evenimentele care vor veni ca urmare a schimbărilor climatice, şi nu putem să să ignorăm că acestea se înmulţesc pe zi ce trece, ne-am fi aşteptat la o schimbare a comportamentului românilor şi la un interes mai mare faţă de asigurările de locuinţe. Din păcate, nu este chiar aşa. În continuare există o expunere foarte mare pe locuinţele neasigurate, o vulnerabilitate mare a României la asemenea evenimente şi, desigur, noi toţi facem eforturi să informăm şi să educăm populaţia, să-i facem conştienţi despre efectele pe care aceste aceste evenimente le pot avea asupra continuităţii vieţii lor”, spuneNicoleta Radu, CEO al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Conform oficialei, chiar în aceste zile asistăm la momente critice în unele localități lovite de fenomene meteo extreme, dar acei oameni nu pot primi niciun ban drept despăgubire fiindcă le-au fost distruse casele, fiindcă n-au asigurări.

„Practic ne uităm la televizor şi vedem oameni care sunt cu apa până până la acoperişul casei şi vrem să îi ajutăm, să îi despăgubim, suntem pregătiţi să o facem şi nu putem pentru că ei nu sunt asiguraţi. De aceea am încercat să găsim soluţii, pârghii de a forţa un pic conştientizarea faţă de aceste riscuri şi cumva de a suplini acele elemente din legea asigurărilor obligatorii care nu au fost aplicate niciodată sau au fost aplicate mai puţin. Ne-am dat seama de aceste lucruri şi nu avea sens să luptăm cu morile de vânt. Am încercat să avem un dialog cu multe autorităţi, cele care au fost deschise, desigur, la a discuta cu noi şi am reuşit să facem ca anumite pârghii să poată fi puse în aplicare astfel încât să facem din acest obiectiv al nostru de a avea o creştere cât mai mare pe zona asigurărilor de locuinţe să fie chiar fezabil”, a mai punctat oficiala.