Legea pensiilor vine la pachet cu recalcularea. Pensionarii ”cu pensiile mai mici vor primi o sumă mai mare”

de: Alexandru Puiu
27 10. 2023

Noua lege a pensiilor se află pe ultima sută de metri, la fel și procesul de digitalizare a dosarelor de pensii care ar trebui să faciliteze o recalcularea rapidă și eficientă a banilor pe care pensionarii din România îi primesc în fiecare lună.

Cele mai recente informații despre Legea Pensiilor au venit de la Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, actual primar al Craiovei. Oficialul PSD insistă pe faptul că a ținut legătura permanent cu echipa de la Ministerul Muncii și că există trei variante privind legea pensiilor la momentul de față, consensul fiind că ”arată foarte bine”.

Citește și: Majorarea pensiilor din România, oficială. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024 și procentul exact vine direct de la Guvern

Legea pensiilor corectează inechitățile din sistem

Olguța Vasilescu este încrezătoare că viitoarea Legea 127 (Legea Pensiilor) va face o treabă foarte bună în a corecta inechitățile din sistem.

„Una dintre ele este cea mai apropiată de Legea 127, pe care o vor de fapt toți specialiștii din România, aceea care n-a apucat niciodată să producă efecte. Sunt unele mici modificări, dar se pare că aceea este și varianta pe care o acceptă Comisia Europeană.

Deci cine este îngrijorat că acea lege nu s-a aplicat poate să stea liniștit, se corectează inechitățile și s-au făcut pași foarte importanți și în ceea ce privește procedura de reevaluare a pensiilor”, a spus Olguța Vasilescu în această săptămână.

În ceea ce privește reevaluarea și digitalizarea dosarelor de pensii, procesul este finalizat în proporție de 90% și ar trebui să se încheie în acest an. Imediat după, se va face tranziția la noul mod de calcul al pensiilor.

Citește și: Mesajul de la Casa de Pensii pentru românii cu pensie de urmaș. Astăzi, 25 octombrie 2023, este ultima zi ca să nu rămâi fără pensie

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

„Lucrurile arată bine și vă dau eu garanția, care știu bine acest lucru. Termenul a fost depăşit, dar vă spun de ce: am ţinut legătura inclusiv cu doamna directoare de la Casa de Pensii Dolj, care mi-a spus că acum s-au reevaluat toate dosarele care erau ale celor din ultimii ani ieşiţi la pensie şi au rămas cele foarte vechi, unde este greu de reevaluat din cauza faptului că au dispărut foarte multe documente şi normal că acestea se reevaluează cel mai greu”, a ținut să menționeze fostul ministru al Muncii.

Într-un caz extrem, în care procesul de analiză și digitalizare a dosarelor de pensii nu se termină în timp real, Olguța Vasilescu este optimistă că tot vom vedea schimbări aplicate. „Legea poate fi aplicată şi fără neapărat să fie această reevaluare făcută, să zicem de 10%, pentru că ulterior, după recalculare, pe măsură ce vor fi reevaluate dosarele, se va putea plăti suma care este necesară”, a spus ea.

Digitalizarea dosarelor ar fi însă foarte utilă pentru că, imediat după, „e nevoie cred de câteva zile ca să se poată recalcula toate pensiile”, dacă iei în calcul faptul că „sunt pe calculator şi vor putea să primească imediat, chiar în luna următoare”, a concluzionat social-democrata.