Lacul din Africa plin cu pești hibrizi. Cum au evoluat cele peste 500 de specii ce îl populează, care este explicația specialiștilor

de: Gabriel Peneș
14 10. 2023

Un lac din Africa este populat aproape numai cu pești hibrizi. Peste 500 de specii au evoluat în acel mediu, într-un interval relativ mic de timp, privit la scară biologică, iar acest fenomen a fost rezultatul încrucișării dintre diferite specii de ciclide.

De ce Lacul Victoria este plin cu pești hibrizi

Lacul Victoria este situat în Africa de Est, ocupând suprafețe din trei țări: Tanzania, Uganda și Kenya. Luciul de apă se află la o altitudine de 1.113 de metri deasupra nivelului mării, are o adâncime maximă de 83 de metri și este cel mai mare lac de pe continentul african ca suprafață.

Lacul Victoria este relativ tânăr, formându-se acum abia 16.000 de ani, dar în acest interval scurt, peste 500 de specii de pești din familia ciclidelor au reușit să evolueze aici.

Citește și: VIDEO Un animal hibrid câine-vulpe, descoperit în premieră. Cum a fost denumit, ce s-a întâmplat cu ciudatul exemplar

În mod remarcabil, acest lucru s-a datorat numărului mare de pești hibrizi rezultați în urma încrucișării diferitelor tipuri de ciclide.

Într-un studiu recent, oamenii de știință de la Universitățile din Berna, Cambridge și de la Institutul Wellcome Sanger au descoperit că sutele de specii sălbatice diferite au evoluat, de fapt, doar din trei linii de descendență ale primelor ciclide.

Care este explicația cercetătorilor

Ele au ajuns în Lacul Victoria acum circa 16.000 de ani, când acesta s-a reumplut cu apă după o perioadă de secetă intensă. Acest lucru este aproape de necrezut în termeni de evoluție a speciilor.

„Peștii au evoluat, cel mai probabil, din trei linii de descendență ale ciclidelor care au ajuns concomitent în lac, apoi s-au încrucișat, s-au combinat genetic, dând naștere unei multitudini de pești hibrizi ce au evoluat, la rândul lor, în specii diferite”, a spus Dr. Joana Meier, autorul principal al studiului, pentru IFLScience.

Cercetătorii au dezvăluit că au găsit peste 500 de specii diferite de pești din familia ciclidelor și că toate au apărut în același lac în doar 16.000 de ani, ceea ce este „absolut nebunesc”.

Citește și: Ce este un wholphin, animalul hibrid din oceane. Din ce specii diferite a rezultat, care este explicația

„De regulă, e nevoie de milioane de ani pentru ca o nouă specie să evolueze. E aproape ca și când un iepure s-ar transforma în lup cât ai clipi din ochi. E vorba de o diferențiere ecologică super rapidă și super nebunească”, a adăugat Dr. Meier.

Unde a dus înmulțirea de pești hibrizi

De la originile lor umile, ciclidele înfloresc acum în Lacul Victoria și ocupă aproape fiecare nișă imaginabilă a ecosistemului. De asemenea, ei arată în mod vizibil diferit, având o diversitate de forme, dimensiuni și culori.

„Speciile de pești hibrizi sunt, de asemenea, foarte diferite. Unele se hrănesc cu alge, altele cu zooplancton, pe când altele sunt prădători de top, mâncând alți pești”, a mai explicat Meier.

Echipa de cercetători consideră că uimitoarea situație a fost favorizată de faptul că apele lacului au fost foarte tulburi în perioada de reumplere a sa, acum 16.000 de ani. Asta a însemnat că ciclidele n-au putut diferenția culoarea altei specii, ceea ce a dus la un „festival de hibridizare”.

Citește și: Hibridul de bovine de care nu știai că există. Ce este vita-bizon, de ce a fost creată

Succesul evolutiv al acestor pești hibrizi din Lacul Victoria contrazice una dintre cele mai vechi teorii despre evoluție, care susține că speciile diferite nu se pot reproduce și crea urmași sănătoși sau fertili, și arată că hibridizarea poate deveni o forță pozitivă în procesul de supraviețuire a genelor.