Lacul de la cea mai mare înălțime nu este cel pe care îl știi: mulți cred că răspunsul este Titicaca

de: Gabriel Peneș
12 07. 2023

Probabil că mulți oameni știu că lacul aflat la cea mai mare altitudine din lume este Titicaca, din Anzii Cordilieri, la granița dintre Peru și Bolivia. Totuși, informația nu este corectă. Lacul Titicaca deține, ce-i drept, un alt record, dar un alt lac din America de Sud este „campionul” altitudinii la care este situat.

Lacul de la cea mai mare înălțime nu este cel pe care îl știi

Lacul Titicaca este mult mai cunoscut decât alte lacuri și multe persoane îl știu ca fiind lacul situat la cea mai mare altitudine din lume. El este localizat în America de Sud, la 3.810 metri înălțime, mai precis, în podişul Altiplano din Anzii Cordilieri, la graniţa dintre Peru şi Bolivia.

Dar lacul Titicaca nu este situat la cea mai mare înălțime, el fiind depășit, de altfel, la acest aspect, de nu mai puțin de alte 14 lacuri de pe glob. Totuși, potrivit Guinness World Records 2013, Titicaca este lacul situat la cea mai mare altitudine din lume şi care este, totodată, navigabil.

Întinderea de apă acoperă o suprafaţă de 8.300 kmp şi are o adâncime cuprinsă între 140-150 de metri, ceea ce îl face potrivit circulaţiei atât navelor comerciale, cât şi de pasageri. Titicaca este, de asemenea, al doilea cel mai mare lac din America de Sud, după Maracaibo.

Dar „campionul” situării la cea mai mare înălțime este un alt lac din Anzi, Ojos del Salado, situat la o altitudine de 6.390 de metri. Are o suprafață mult mai mică decât Titicaca, având aproximativ 100 de metri în diametru și s-a format în craterul vulcanului cu același nume, scrie iflscience.com.

Lacul situat la cea mai mare înălțime din lume este Ojos del Salado, format în craterul vulcanului cu același nume, fiind situat la o altitudine de 6.390 de metri

Mulți cred că răspunsul este Titicaca

Cu o înălțime ce atinge 6.879 de metri, vulcanul Ojos del Salado a fost activ în timpul Pleistocenului și Holocenului, când râurile de lavă au creat movile și depresiuni ce s-au umplut cu apă, în timp, formând mici lacuri.

Chiar dacă nu este lacul aflat la cea mai mare altitudine, Titicaca rămâne cel mai căutat de turiști. Întinzându-se pe o distanță de 190 de kilometri, lacul este alimentat de apele a nu mai puțin de 25 de râuri, 20% din tot volumul său de apă provenind doar din râul Ramis.

Pe suprafaţa lacului există istmuri, peninsule şi chiar insule plutitoare, realizate din totora (o trestie care creşte din abundenţă pe o zonă a lacului) de către populaţia Uros, care şi locuieşte pe ele, însumând aproape 4.000 de persoane.

Majoritatea lacurilor de mare altitudine sunt formate în craterele unor vulcani și se află în Himalaya și în America de Sud, „casa” a două dintre cele mai înalte lanțuri muntoase. În Himalaya, lacul aflat la cea mai mare altitudine, Laghba, este situat la câțiva kilometri nord de Everest și este situat la 6.368 de metri.

Imagini din satelit recente indică, din păcate, ochiul de apă considerat cândva al doilea lac situat la cea mai mare înălțime este practic secat și considerat dispărut.