Klaus Iohannis a anunțat că problema cerealelor ucrainene a fost discutată în CSAT. Ce mesaj are pentru fermierii români, după protestele masive

de: Denisa Dudescu
13 04. 2023

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în cadrul unor declarații de presă că situația generată de excesul de cereale din Ucraina a fost discutată în ședința CSAT de marți. Șeful statului a spus că ajutorul României pentru exportul cerealelor din Ucraina va continua, însă sunt căutate soluții pentru a nu-i afecta pe fermierii români care săptămâna trecută au organizat proteste masive în toată țara.

Guvernul este însărcinat să găsească soluțiile astfel încât să nu fie afectați fermierii, a declarat joi, președintele Klaus Iohannis.

„Am obținut o suplimentare a banilor europeni pentru compensații pentru fermierii români. Însă este prea puțin și trebuie mers mai departe. Trebuie să vă spun în premieră – sau în exclusivitate, cum vreți – că în ședința CSAT de alaltăieri (marți – n.r.) am discutat această chestiune și i-am rugat pe reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația”, a declarat Klaus Iohannis joi, la Constanța.

Șeful statului a mai precizat că România va continua să ajute Ucraina să-și exporte cerealele, dar fără ca acest lucru să-i afecteze pe fermierii români, și că a cerut guvernului să vină cu soluții.

„Noi ajutăm Ucraina și suntem superdeschiși: le-am facilitate tranzitul de cereale – peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port. O cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale au exportat prin România. Și o vom face în continuare, nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta, deci sunt exceptați de la taxe. Dar acest ajutor este pentru Ucraina și în niciun caz nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor români. Nu asta este ideea. Și de aceea trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul român și pentru a ajuta în același timp Ucraina. Am promisiuni că se lucrează pe aceste chestiuni și se vor găsi soluții”, a mai spus Klaus Ioahnnis.

Săptămâna trecută, scandalul cerealelor ieftine din Ucraina a scos în stradă fermierii din România. Problema a fost discutată miercuri la nivel oficial de miniștrii de Externe de la București și Kiev.