Județul din România în care 16 localități au rămas goale. Nu se mai vede nici urmă de om prin aceste locuri. Care e motivul

de: Ana Anițoiu
05 07. 2023

Într-un județ din România, 16 localități au rămas goale. Cei care s-au născut acolo s-au mutat la orașe sau au decedat de-a lungul timpului, astfel că în prezent nu se mai vede nici urmă de om prin aceste locuri.

Județul din România cu 16 localități complet depopulate

Recensământul populației și locuințelor ce a fost făcut anul trecut a demonstrat depopularea semnificativă petrecută în ultimul deceniu. În județul Alba, 16 localități au rămas fără niciun locuitor.

Printre cele 16 localități complet depopulate se numără mai ales cătune din Munții de Apuseni, dar și de sate din zona de podiș, unde accesul auto era dificil pentru locuitori.

În prezent, doar animalele îi mai duc pe localnicii localităților din apropiere în satele fantomă. Tinerii nu mai sunt atrași de viața de la țară dacă nu sunt pasionați de agricultură sau de creșterea animalelor.

Casele părăsite, neatinse

Casele părăsite din localitățile unde fluieră vântul rămân neatinse, în caz că vreun localnic vrea să revină sau în cazul în care vreun străin vrea să se stabilească aici. Au fost înregistrate două astfel de cazuri, când oameni ai locului s-au întors acasă pentru a-și relua viața în Apuseni.

Zonele cu cea mai gravă depopulare sunt și vor continua să fie cele de la munte. Oamenii își părăsesc casele pentru a se stabili la orașe sau chiar pleacă peste hotare, pentru un trai mai bun.

ONU, avertisment despre depopularea României. Câți locuitori va mai avea țara în anul 2100

De altfel, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a emis un avertisment referitor la depopularea României. Aceasta a transmis câți locuitori va mai avea țara în anul 2100.

Conform ONU, România va mai avea în anul 2100 doar 11,9 milioane de locuitori. Adică o populație cu peste 7 milioane de persoane mai mică față de cea din prezent.

Concret, ONU susţine, pe baza unei simulări realizate cu un program informatic, că populația României va fi de 11.877.960 de locuitori în anul 2100.

Peste șapte ani, în 2030, România va avea o populație de 18.306.092 locuitori, în timp ce în 2040, populaţia țării ar urma să scadă până la 17.306.604 locuitori, ceea ce înseamnă o scădere de aproape două milioane de oameni față de situația din prezent.