Investiția de 20 de milioane de euro, ratată din “ambiția” unui primar. Aerodromul care ar fi putut atrage noi investiții, dat pe un ”islaz” EXCLUSIV

de: Denisa Dudescu
15 08. 2023

Județul Gorj a ratat oportunitatea unei investiții de nu mai puțin de 20 de milioane de euro. Este vorba de un aerodrom care ar fi fost o adevărată oază de prosperitate financiară pentru județ. Primarul din comuna Stănești, Constantin Bicheru, a refuzat în urmă cu doi ani construirea unui aerodrom pe locația fostului aerodrom din Stănești, pe motiv că localnicii folosesc islazul respectiv pentru animale, asta deși în prezent nu vezi nici urmă de animal acolo. Iulian Popescu, prefectul județului Gorj, cel care găsise această oportunitate încă de pe vremea când era consilier local a spus pentru Playtech.ro că proiectul a fost pierdut definitiv.

Aerodrom versus islaz pentru animale

Propunerea privind finanțarea unui aerodrom în comuna Stănești a venit în 2021. Acesta trebuia construit pe un islaz comunal de 150 de ha. Locația era una perfectă și întrunea toate condițiile pentru un astfel de proiect, însă nu a avut trecere nici la primarul comunei, dar nici la Consiliul Local.

Atunci, primarul localității Constantin Bicheru, și-a argumentat refuzul pe motiv că localnicii nu vor, iar oamenii își lasă acolo animalele la păscut, iar înțelegerea a picat, la fel și investiția de 20 de milioane de euro, potrivit publicației locale Pandurul.

„Primarul a avut mai multe motive, printre care de ce să dea gratis terenul statului român, că ce încasează comunitatea. Vă dați seama că pe lângă un astfel de aerodrom apăreau o groază de investiții se încasau taxe impozite, se putea declara obiectiv de interes județean, se făceau noi drumuri, se scurta conectarea cu Centura Târgu-Jiului, urmau multe investiții.

Am încercat să facem  și o simulare pe astfel de investiții, care erau taxele încasate și cum ajuta comunitatea.

Până la urmă discuția a fost că acolo era islaz, iar islazul are o legislație specială. M-am interesata, am fost la Ministerul Agriculturii, am discutat cu juriști, iar cu excepții se poate pe fonduri europene sau pe investiții de interes local, se poate schimba destinația islazului.

Ei spuneau că nu au unde să pască vacile, dacă vă duceți acum nu o să vedeți niciun animal care ar paște acolo. Interesul real era lipsa de deschidere a investițiilor și poate unele mărunte”, a declarat Iulian Popescu, prefectul județului Gorj pentru Playtech.ro.

Iulian Popescu, prefectul Județului Gorj. Sursă foto: Facebook

Primarul s-a răzgândit și ar vrea acum aerodrom, dar nu se mai poate. Terenul avea valoare istorică

Iulian Popescu, prefectul județului Gorj, a propus proiectul încă de pe vremea când era consilier local, iar în august 2021, în încercarea de a demonstra viabilitatea unui astfel de proiect și atragerea atenției asupra fostului aerodrom, Popescu a organizat Gorj Aero Show, primul show aviatic de o asemenea dimensiune din Gorj, unde au participat peste 15.000 de persoane.

Potrivit ziarului Pandurul, tot atunci a fost amenajată pista de aterizare și au avut loc și primele cercetări la fața locului, de către specialiști care urmau să contribuie la amenajarea aerodromului. La Stănești au fost inclusiv oameni cu responsabilitate în certificarea unui aerodrom. În august 2021 a fost și prima cursă București -Târgu Jiu, după zeci de ani, efectuată cu o aeronavă INCAS.

În momentul în care au început demersurile, primarul s-a sucit, spunând că proiectul nu are avantaje pentru comunitate. Mai mult a invocat atunci că islazul pe care trebuia să fie aerodromul „a fost constituit în urma Războiului de Independență în care cetățenii din comună, ca drept recompensă au fost împroprietăriți de Alexandru Ion Cuza și eu nu puteam să vin acum, ca și primar, să cedez acest teren pentru orice ofertă”.

Surse politice au mai explicat pentru Playtech.ro că primarul din Stănești a fost președintele Asociației Crescătorilor de Animale, cei care luau subvenția APIA, fără să aibă animale sau ceva din acel islaz.

Edilul așteaptă oferte, deși trenul a fost pierdut

De atunci, edilul s-a răzgândit, iar la doi ani de la proiect spune că așteaptă o ofertă bună, doar că nu se mai poate.

„A fost la un moment dat o variantă cu acest aeroport. Condițiile care care au fost cumva prevăzute la acel moment dezavantaj total comuna și am considerat că așteptăm alte oferte care să fie și în avantajul comunei, nu doar în dezavantaj”, a declarat primarul din Stănești recent la TV Sud.

Constantin Bicheru, primar Stănești

„Ținând cont de prioritățile legate de mediu ale Comisiei Europene, fonduri europene pe infrastructură pentru aerodrom nu mai sunt disponibile, singura metodă ar fi pe zona de cercetare.

De aceea atunci când am identificat operațiunea cu o posibilitate de finanțare din programul operațional Organismul Intermediar pentru Transport era ultima posibilitate care se închidea 31.12.2023 și trebuia să semnăm contract de finanțare în toamna anului trecut ca dezvoltarea infrastructurii aerodromului să se poată face într-un an de zile. Totul era la limită: licitații, furnizori, proiectanți, etc. 

Condiția era ca Primăria, Consiliul Local al comunei Stănești să predea terenul din domeniul public al comunei în domeniul public al statului român, iar acest proiect și investiția era derulată prin Aeroclubul Român, entitate care are cunoștințele necesare să opereze astfel de infrastructuri, avea toată deschiderea necesare și putea să obțină finanțarea disponibilă prin fonduri europene”, a mai spus Iulian Popescu.

Mai mult, islazul la care ținea primarul și cu dinții era locul perfect pentru aerodrom, era spațios, avea formă dreptunghiulară, dar și o poziție geografică excelentă, respectând astfel toate cerințele. Totodată ar fi atras noi investiții și ar fi conectat Gorjul de noi oportunități financiare care ar fi generat și locuri de muncă.