Invenții istorice care au schimbat lumea: deși n-au avut o durată de „viață” mare, au avut un impact important

de: Ozana Mazilu
04 05. 2023

Într-o lume a invențiilor de scurtă durată, gadgeturile de astăzi devin relicvele de mâine. Uneori, din întâmplare, adesea, prin proiecte mai performante.

Două sute de ani de societate industrială au schimbat lumea dincolo de recunoaștere. Dar multe tehnologii radicale din trecut au fost destul de scurte, reflectând realitățile sociale în schimbare, metodele de producție și obsesiile culturale.

În continuare, îți prezentăm câteva invenții care au trecut la fel ca trecerea anilor, dar care sunt interesante. Poate îți mai amintești de aceste invenții, dacă faci parte din generațiile mai vechi.

„Prinzătorul” de oameni din 1930

De când Bridget Driscoll a devenit primul pieton care a murit într-un accident de mașină, în 1896, companiile s-au întrecut între ele pentru a rezolva problema deceselor în mașini. În anii 1930 s-a introdus o soluție deosebit de inedită: prinderea pietonilor. Acest dispozitiv a fost conceput pentru a opri decesele pietonilor. „Acest dispozitiv va mătura literalmente un pieton căzut și, astfel, îl va salva de la o moarte aproape sigură sub roțile grele”, scria atunci presa.

Platforma zburătoare Hiller

Era cel mai apropiat design pentru a imita un covor magic. Muzeul Aviației Hiller găzduiește unele dintre cele mai unice mașini de zbor imaginabile. O astfel de ambarcațiune, Platforma Zburătoare, este prototipul dezvoltat de conceptul inginerului Charles H. Zimmerman al Comitetului Consultativ Național pentru Aeronautică (N.A.C.A.), cunoscut sub numele de „Flying Shoes”.

Aparatul de scăldat 

În timpul revoluției industriale, credința în proprietățile sănătoase ale aerului marin a încurajat ascensiunea vacanței moderne de vară, dar scăldarea în mare a devenit o dilemă. Pentru a descuraja apropierea dintre scăldatorii de sex opus, plajele au devenit separate de gen, iar aparatele de scăldat au aglomerat stațiunile la modă din Anglia.

Telegraful electric 

Puține dispozitive au schimbat lumea la fel de rapid ca telegraful electric. Pe 24 mai 1844, inventatorul Samuel F. B. Morse a scos un mesaj codificat în fața unei mulțimi uluite de parlamentari de la Washington care se adunaseră pentru demonstrație. La 40 de mile distanță, asistentul său din Baltimore a primit textul.

Fonograful cilindric 

Odată cu perioada telegrafului, a apărut o altă inovație: fonograful cilindric, inventat de Thomas Edison în 1877. Edison a fost inspirat atât de funcția repetitivă a telegrafului, cât și de transmisia revoluționară a sunetului telefonului pentru a crea noul său dispozitiv de înregistrare. Compania Edison Speaking Phonograph a început să expună noua tehnologie în 1878, iar Edison a realizat un profit net din profit (10.000 USD drepturi de producție și vânzare, plus 20% din profitul rezultat).

Dirijabile cu hidrogen

Uită de avioane. Pentru cea mai mare parte a secolului XX, sacii de gaz au fost viitorul zborului. Sau, mai precis, dirijabile cu propulsie, pline cu cel mai ușor și mai abundent element de pe Pământ. Era o singură problemă: arderile de hidrogen. Epoca dirijabililor transatlantice a cunoscut un sfârșit de foc în 1937, când Zeppelinul Hindenburg de 243 de metri s-a prăbușit în New Jersey, ucigând 36 de persoane de la bord. Deși gazul de heliu este o alternativă mai sigură, era prea rar și costisitor să menținem călătoriile cu dirijabilul pe linia de plutire.

Aparatul de dagherotipie (dagherotipul)

Nou nu este întotdeauna mai bun când vine vorba de tehnologie. Un exemplu în acest sens este dagherotipul, inventat de francezul Louis Daguerre în 1839. La fel ca Samuel Morse, Daguerre și-a început cariera ca pictor profesionist, dar fascinația pentru știința și tehnologia opticii l-a condus de la studio la laborator. Acolo, a inventat prima tehnică fotografică de succes din lume, care, în privințe esențiale, rămâne de neegalat chiar și în fotografia digitală de astăzi. Fiecare dagherotip a fost produs folosind o foaie de cupru placată cu argint, infuzată cu vapori de iod, vapori nocivi de mercur, apoi stabilizat în final cu apă sărată sau tiosulfat de sodiu. Fiecare imagine era unică și fiind nepixelată, uimitoare ca rezoluție (prin contrast, chiar și imaginile digitale de înaltă rezoluție devin distorsionate).

Bomba atomică

„Acum am devenit moarte, distrugătorul lumilor”, a spus savantul nuclear J. Robert Oppenheimer, asistând la primul test cu bombă atomică, pe 16 iulie 1945. Istoricii încă dezbat dacă distrugerea Hiroshima și Nagasaki din 1945 la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost justificată, sau, pur și simplu, distrugere fără îndoială. Dar rămâne un fapt terifiant: bombele atomice care au ucis aproximativ 200.000 de civili japonezi sunt nimic pe lângă armele ulterioare de distrugere în masă, capabile să ucidă milioane într-o clipită. Oamenii de știință de la Proiectul Manhattan din SUA, care a dezvoltat bomba A, au fost printre primii care au avertizat împotriva hidrogenului, încă mai mortal, sau bomba H. Într-o scrisoare din septembrie 1945, fizicianul Arthur Compton chiar a susținut că „a preferat înfrângerea în război decât victoria obținută în detrimentul enormului dezastru uman care ar fi cauzat de utilizarea hotărâtă a acestuia”. Timpul va spune cât de mult va rezista epoca armelor nucleare și cum se termină.

Înregistrarea VHS

Pentru cei din generații mai vechi, puține tehnologii sunt la fel de nostalgice precum caseta VHS, dezvoltată în Japonia anilor 1970. La fel ca fonograful lui Edison, VHS era multifuncțional: vândut cu amănuntul în format preînregistrat sau casete goale potrivite pentru înregistrarea unor momente speciale din viața ta. Ca și alte relicve din această listă, VHS este încă apreciat de entuziaști, iar declinul său a venit mai târziu decât ne amintim adesea. Consumatorii americani au întâlnit DVD-ul elegant în 1997, dar ambele formate au coexistat câțiva ani până la dispariția producției de masă VHS.

Mașina de scris

Deși colecționată de entuziaști, mașina de scris manuală este la fel de învechită ca și stiloul cu peniță. Greu de imaginat, așadar, popularitatea de care se bucurau cândva aceste dispozitive. Primul model comercial a fost Malling-Hansen Writing Ball, inventat la Copenhaga, Danemarca în 1865. Cel mai mare fan al său a fost filozoful german Friedrich Nietzsche, a cărui vedere slabă l-a determinat în 1881 să cumpere un mijloc mai eficient pentru scrisul său prolific. Atât de îndrăgostit era Nietzsche de aparat, încât a compus chiar și o odă pentru dispozitivul său:

„The Writing Ball is a thing like me:
Made of iron yet easily twisted on journeys.
Patience and tact are required in abundance
As well as fine fingers to use it”.