Interzis pentru toți cei cu mașini mai vechi de 15 ani. Vrei banii, atunci nu te arunca la lux în programul Rabla 2023

de: Mădălina Bahrim
13 03. 2023

Românii cu mașini vechi trebuie să știe că, dintr-o clipă în alta statul va da undă verde programului Rabla 2023, atât pe ramura pentru mașini cu motoare pe benzină sau motorină, cât și pentru varianta electrică.

Mai exact, Rabla Clasic 2023 și Rabla Plus 2023 vor începe pe 24 martie. Anul acesta, autoritățile au fixat un buget foarte consistent, de 1,5 miliarde lei. De asemenea, apar o serie de noutăți ce vor intra în vigoare odată cu edițiile din acest an ale celor două programe ce s-au dovedit a fi de mare succes printre români. Mulți cetățeni vor trebui să renunțe la luxul de a achiziționa mașini extrem de scumpe, dacă vor dori să facă acest lucru cu ajutorul tichetelor de la stat. Va fi impusă o limită!

Marea modificare la Rabla 2023. Gata cu luxul!

Concret, nu se vor mai acorda tichete pentru mașinile electrice mai scumpe de 75.000 euro. Trebuie să știi că, și de acum încolo, vei primi 51.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini electrice noi sau 54.000 de lei dacă sunt casate două vehicule uzate.

Un alt aspect important derivă din faptul că, dacă te vei orienta către mașini cu motoare clasice, pe benzină sau motorină, vei beneficia de o primă de casare mai consistentă decât până acum, respectiv 7.000 de lei. Statul își propune astfel să motiveze șoferii din România să reînnoiască parcul auto de la noi din țară, care, după cum bine știm, este destul de învechit din cauza puterii de cumpărare mici pe care o au conaționalii noștri în general.

În cele din urmă, mai trebuie să știi faptul că în cazul programului Rabla Clasic valoarea ecotichetului crește la 10.000 de lei, dacă duci două mașini vechi la casare.

Nu uita, de asemenea, că vei avea la dispoziție și alt program pentru a scăpa de rabla ta. Vorbim despre Rabla Local, datorită căruia vei primi de la primărie 3.000 de lei ca să dai mașina la casat, iar diferența dintre Rabla Local și celelalte programe Rabla constă în faptul că nu ești obligat să folosești banii primiți pentru a achiziționa o altă mașină nouă. E ca și cum ai vinde-o pe această sumă și faci ce vrei tu cu banii respectivi.

„Am discutat în mod special despre „Rabla local”, program care are o finanţare de 240 milioane de lei şi care va permite scoaterea din circulaţie a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani.

Aici ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul primăriei în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei şi 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o maşină mai veche de 15 ani.

Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu. Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT şi vom porni programul în cursul lunii martie, aşa am stabilit cu autorităţile locale reprezentate de asociaţiile oraşelor, municipiilor şi comunelor”, a explicat, de curând, ministrul Mediului.