Interzis la păcănele în blocuri și localități mici: legea care sperie giganții jocurilor de noroc din România

de: Alexandru Puiu
22 03. 2023

Locațiile de jocuri de noroc din România sunt surprinzător de numeroase, acestea depășesc numărul de bisericii și farmacii de pe meleaguri mioritice. În multe dintre parterele de bloc din marile orașe, găsești un spațiu de păcănele, dar situația s-ar putea schimba radical în următoarea perioadă.

În mod previzibil, nu trebuie să mergi până la oraș pentru a juca la păcănele. O poți face și într-un sat uitat de lume din capătul Moldovei. Astfel de aparate s-au transformat într-o mină de aur pentru mulți oameni de afaceri, iar popularitatea lor, din păcate, reprezintă o consecință a sărăciei lucii din cea mai mare parte a României. Dincolo de asta, dependența de jocuri de noroc ar trebui tratată, iar unde este imposibil, statul trebuie să intervină, cum își propune să facă USR la această oră cu un nou proiect legislativ.

Ce se întâmplă cu păcănelele

Deputatul USR Tudor Pop a depus un proiect legislativ ca sălile de noroc să nu poată funcționa în localitățile cu mai puțin de 5000 de locuitori, iar în localitățile mai mari, să fie interzise în clădiri rezidențiale sau la mai puțin de 300 de metri de o altă sală de jocuri de noroc, potrivit unui comunicat al partidului citat de G4Media.

Proiectul legislativ, în fapt, aduce modificări OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, prin introducerea de noi criterii pentru obținerea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc. Ideea de bază este să nu mai existe locații de jocuri de noroc, păcănele sau pariuri în clădiri rezidențiale sau cu destinație mixtă, la parterul blocurilor. Revenind la referința cu 300 de metri de mai sus, gândește-te cât de dese sunt astfel de localuri dacă oficialii parlamentari se chinuie să le facă mai rare de câțiva pași.

Conform datelor furnizate de USR, în Austria, de exemplu, operatorii de la nivelul tuturor landurilor (echivalentul județelor din România) trebuie să respecte, în vederea obținerii autorizației de funcționare, un raport maxim de un aparat de jocuri de noroc la 1.200 de locuitori. În Cehia, în orașe precum Praga, Brno și Ostrava au fost interzise complet jocurile de noroc. În Germania, în landul Baden-Württemberg, sălile de jocuri trebuie să fie plasate la cel puțin 500 de metri una de alta. În Letonia, sunt interzise jocurile de noroc în clădirile rezidențiale, iar în Spania sălile de jocuri de noroc nu pot fi amplasate în zonele vulnerabile.