INTERVIU Cum ai grijă de un animal de companie, un câine, o pisică: la ce trebuie să fii atent, cu Dr. veterinar Marius Leșu

de: Ozana Mazilu
09 03. 2023

Animalele de companie ar trebui să facă parte din viața fiecăruia dintre noi, dar doar dacă ne simțim capabili să le îngrijim corect. Un animal este o responsabilitate mare, iar mulți oameni nu înțeleg acest lucru, de aceea multe suflete nevinovate ajung pe străzi, abandonate, lăsate să se chinuie.

În acest sens, am discutat cu Dr. veterinar Marius Leșu, de la clinica Vetzone din Constanța, un spital care pune accent pe profesionalism, seriozitate și, pot spune, din proprie experiență, care face “minuni” în tratarea animalelor.

În continuare, poți citi ce trebuie să faci atunci când vrei să cumperi/adopți un animal de companie, cum trebuie îngrijit, tratat, ca să știi pentru ce trebuie să te pregătești psihic și financiar.

Ozana: De cât timp sunteți doctor veterinar și de ce v-ați ales această profesie?

Dr. Marius Leșu: Am terminat Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară Iași, în anul 2003, așa că anul acesta împlinesc 20 de ani de când am terminat facultatea. Mi-am ales această profesie din dragoste pentru animale, mai ales pentru cai.

Ozana: Care considerați că este diferența dintre oameni și animale? Care dintre ei sunt mai greu de tratat?

Dr. Marius Leșu: Consider că prea mare diferență dintre om și animale nu este. Doar că noi, oamenii, ne exprimăm verbal și avem rațiune și conștiință. Cred că oamenii, totuși, sunt mai greu de tratat.

Ozana: Cu ce probleme vin cel mai des proprietarii de câini, pisici la clinica unde lucrați?

Dr. Marius Leșu: La noi la spital vin animăluțe cu cele mai grave si cele mai diverse afecțiuni, dar cele mai frecvente sunt traumatismele auto, căderile de la etaj, în cazul pisicuțelor, insuficiențe renale și hepatice.

Ozana: Ce trebuie să știe, în principal, cineva care adoptă sau cumpără un animal de companie?

Dr. Marius Leșu: Principiul de bază pe care trebuie să-l avem atunci când ne hotărâm să adoptăm sau să cumpărăm un animăluț este că ele, animăluțele, sunt ființe care au nevoie de afecțiune și atenție și nu sunt obiecte pe care le luăm doar din moft sau pentru că au și alți prieteni sau vecini. Au nevoie de hrană, curățenie, vizite la medic etc.

Trebuie să fie duse frecvent la cabinet, pentru deparazitare internă și externă, pentru vaccinul anual, pentru analize și alte investigații clinice, pentru a le urmări frecvent starea de sănătate.

Dacă cumpărăm un cățel sau o pisicuță pui, trebuie să mergem la medic pentru prima deparazitare internă. Această deparazitare internă se poate realiza și acasă, de către proprietar, cu medicamente recomandate de către medic, medicamente antiparazitare care să conțină substanțe active ce elimină ouăle și larvele. De preferat, să se administreze dimineața, pe stomacul gol, și să se mențină o dietă hidrică și alimentară de trei ore.

Așadar, se fac două administrări la interval de șapte zile, apoi se face primul vaccin. Este important ca, pentru a fi vaccinat, animăluțul trebuie sa fie perfect sănătos, să nu tușească, sa nu prezinte vomă și diaree. Eu recomand ca, înainte de primul vaccine, să se facă un triplu test CPV/CCV/Giardia, la câine, și FPV/FCOV/Giardia, la pisică.

Ozana: Care a fost cel mai grav caz pe care l-ați tratat?

Dr. Marius Leșu: Am avut multe cazuri grave, dar cel mai frumos a fost când am salvat o cățelușă Golden Retriever, în vârstă de 15 ani, cu accident vascular cerebral și pancreatită de două ori.

Ozana: Ce trebuie sa știe proprietarii de câini și pisici despre castrare (sterilizare)? Când se face, de ce e necesară?

Dr. Marius Leșu: Proprietarii de animale de companie trebuie să știe că este bine să-și castreze (sterilizeze) animăluțele, pentru că sterilizate din timp, se reduce incidența tumorilor mamare la femele cu circa 80%.

Castrarea se poate realiza de la vârsta de șase luni, la femele (se poate efectua și sub vârsta de șase luni), iar la motani, după 12 luni. La un câine mascul, după 1.5 ani.

Astfel, la femele prevenim, prin sterilizare, tumorile ovariene și mamare, precum și piometru (puroi în uter), iar la masculi, tumorile testiculare și afecțiunile prostatei.

Ozana: Care a fost cea mai frumoasă experiență pe care ați avut-o până acum din punct de vedere profesional și care a fost cea mai grea zi din viața de medic?

Dr. Marius Leșu: Cea mai frumoasă zi din viața de medic a fost atunci când a venit un proprietar și mi-a mulțumit din suflet pentru că i-am salvat animalul. Atunci am simțit că nu am studiat în zadar.

Cea mai grea zi, pe de altă parte, a fost când a trebuit să-i spun unui proprietar că animăluțul lui are cancer și că nu va mai trăi mult, din păcate…

Ozana: Cum poate un cabinet veterinar să-și atragă mai mulți clienți, ca să-și câștige locul pe piață și cum influențează acest lucru reputația unui medic? Cum ați defini succesul în cariera de medic veterinar?

Dr. Marius Leșu: Un cabinet veterinar își va atrage mulți clienți prin calitatea serviciilor oferite, aparatură, program, angajați.

Succesul medicului vine în timp, dacă el este corect, sincer și atent cu clientul, dacă este răbdător și eficient și se implică în rezolvarea problemelor clienților.

Ozana: În perioada pandemiei, mulți oameni și-au luat animale de companie. Cât de mult te ajută un animal din punct de vedere psihic?

Dr. Marius Leșu: Perioada pandemiei a fost foarte grea pentru multă lume. Atâtea restricții au făcut oamenii să intre în depresie, de aceea adoptarea unui suflețel este benefică pentru starea psihică și de sănătate a omului. Când vii acasă de la muncă obosit, poate și supărat de unele probleme și te întâmpină în prag un cățeluș sau o pisicuță care se gudură pe lângă tine sau îți linge mâna, parcă uiți și de probleme, și de oboseală.

Ozana: Ce ar trebui făcut ca atâtea animale să nu mai fie abandonate, să nu mai ajungă pe străzi?

Dr. Marius Leșu: Ar trebui să fim mai responsabili noi, oamenii, pentru a nu mai fi animale pe stradă! Dacă toți cei care dețin animale le-ar steriliza, nu ar exista atâtea animale libere.

Există organizații de salvare a animalelor abandonate care sterilizează gratuit, așa că oamenii de pe la sate ar trebui sfătuiți și educați să-și ducă pisicile și cățeii să fie sterilizați.