Inteligența artificială ne-ar putea permite să comunicăm cu animalele. Care este principalul obstacol, ce spun cercetătorii

de: Gabriel Peneș
18 08. 2023

Deși pare science-fiction, inteligența artificială ne-ar putea permite să comunicăm, într-o zi, cu animalul nostru de companie sau cu altele, indiferent dacă sunt „de casă” sau nu. Cercetătorii au făcut progrese însemnate în acest sens, conform unui studiu recent publicat, dar, așa cum ar fi și logic pentru complexitatea problemei, există și câteva obstacole deloc neglijabile în calea împlinirii acestui vis mai vechi al umanității.

Inteligența artificială ne-ar putea permite să comunicăm cu animalele

Inteligența artificială ne-ar putea ajuta să comunicăm cu pisica ori cu câinele iubit. Orice iubitor de animale, cel puțin, visează la un asemenea moment, ce încă pare desprins din filmele SF.

Dar neurobiologii Yossi Yovel și Oded Rechavi de la Universitatea Tel Aviv din Israel au avansat posibilitatea utilizării IA pentru a comunica cu animalele, într-un nou eseu publicat în revista științifică Current Biology.

Ca un omagiu adus testului Turing, care măsoară inteligența umană din roboți, aceștia au creat „Provocarea Doctor Dolittle” (Dr. Dolittle este personajul principal al unor cărți pentru copii și filme, ce putea vorbi cu animalele).

Provocarea presupune ca un model de limbaj bazat pe IA să depășească trei obstacole principale în comunicarea cu animalele. În primul rând, trebuie să utilizeze semnalele de comunicare specifice animalului fără a-i învăța semnale noi.

În al doilea rând, trebuie să utilizeze aceste semnale într-o varietate de contexte comportamentale. Și în cele din urmă, trebuie să provoace o reacție măsurabilă în animal, ca și cum ar interacționa cu un alt animal similar lui și nu cu o mașină.

Oamenii de știință au reușit să folosească inteligența artificială pentru a studia comunicarea dintre albine. Au creat o albină robotică care „s-a infiltrat” într-un stup pentru a comunica cu albinele reale și pentru a le direcționa, prin imitarea dansului lor de mișcare în zigzag, către locația hranei. Dar cercetătorii încă nu pot întreba o albină ce vrea sau cum se simte.

Cu toate acestea, chiar dacă aceste provocări sunt îndeplinite, comunicarea cu animalele la nivelul pe care mulți proprietari de animale de companie sau iubitori de animale îl doresc, s-ar putea să nu fie posibilă.

Care este principalul obstacol, ce spun cercetătorii

Limbajul uman poate fi unic în feluri în care nu se aplică și la alte animale. Filosoful austriac Ludwig Wittgenstein susținea că „chiar dacă un leu ar putea vorbi, noi nu l-am putea înțelege”.

Dacă Wittgenstein are dreptate, „nu vom putea niciodată să întrebăm o pisică cum se simte”, au scris autorii studiului. În timp ce IA poate fi folosită pentru a înțelege mai bine comunicarea animală, s-ar putea să nu fie capabilă să permită comunicarea cu animalele în stilul Doctorului Dolittle.

În ciuda progreselor și capacităților IA, vor exista încă obstacole care ne împiedică să comunicăm cu animalele într-un mod similar celorlalte ființe umane.

De aceea, este posibil să nu putem comunica niciodată cu animalele la nivelul pe care și l-ar dori mulți proprietari de animale de companie sau iubitori de animale.

În timp ce un algoritm ar putea într-o zi să ne spună că pisica noastră de companie își exprimă dragoste sau frustrare, s-ar putea să nu existe nicio modalitate de a o întreba cum se simte.

În viitor, Yovel și Rechavi cred că inteligența artificială poate fi valorificată pentru a înțelege mai bine comunicarea cu animalele, dar admit că este posibil să nu ne poată ajuta să comunicăm cu animale.

Neurobiologii spun că, chiar dacă puterea inteligenței artificiale crește „de un milion de ori”, unele dintre obstacolele care ne împiedică în prezent să vorbim cu animalele vor rămâne.

„Chiar dacă nu vom putea niciodată să vorbim cu animalele în mod uman, a înțelege cât de complexă este comunicarea cu animalele și încercarea de a o imita este un efort științific fascinant. Așadar, solicităm oamenilor de știință să aplice inteligența artificială pentru a descifra comunicarea cu animalele”, au concluzionat cercetătorii.