Îngrijorări în Germania privind o recesiune adâncă. Ce spun specialiștii

de: Anca Lupescu
31 01. 2023

Economia germană s-a contractat în mod neașteptat în trimestrul al patrulea, conform datelor publicate luni, semn că cea mai mare economie europeană ar putea intra într-o recesiune mult anticipată, deși probabil mai puțin adâncă decât se temea inițial.

Economia Germaniei s-a contractat neașteptat

Produsul intern brut a scăzut cu 0,2% de la un trimestru la altul, în termeni ajustați, a precizat biroul federal de statistică.

În trimestrul precedent, economia germană a crescut cu 0,5% față de precedentele trei luni, o creștere revizuită în creștere.

O recesiune – definită în mod obișnuit ca două trimestre succesive de contracție – a devenit mai probabilă, deoarece mulți experți prevăd că economia se va contracta și în primul trimestru din 2023.

„Lunile de iarnă se dovedesc a fi dificile – deși nu la fel de dificile precum se așteptau inițial”, a declarat economistul-șef al VP Bank, Thomas Gitzel.

„Prăbușirea severă a economiei germane rămâne absentă, dar o ușoară recesiune este încă în cărți.”

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat săptămâna trecută în raportul economic anual al guvernului că criza economică declanșată de invazia rusă în Ucraina este acum gestionabilă, deși prețurile ridicate la energie și creșterea ratelor dobânzilor fac ca guvernul să rămână precaut.

Situația economică ar trebui să se îmbunătățească din primăvară

Guvernul a declarat că situația economică ar trebui să se îmbunătățească începând din primăvară, iar săptămâna trecută și-a revizuit în creștere prognoza privind PIB-ul pentru 2023 – preconizând o creștere de 0,2%, față de o prognoză din toamnă care indica o scădere de 0,4%.

În ceea ce privește Banca Centrală Europeană, este puțin probabil ca așteptările privind rata dobânzii să fie afectate de cifrele PIB-ului de luni, deoarece presiunile inflaționiste rămân ridicate, a declarat economistul băncii Helaba, Ralf Umlauf.

BCE aproape că s-a angajat să majoreze dobânda sa cheie cu jumătate de punct procentual în această săptămână, până la 2,5%, pentru a limita inflația.

Cifrele de luni au arătat că scăderea consumului privat a fost principalul motiv pentru scăderea PIB-ului din trimestrul al patrulea.

„Consumatorii nu sunt imuni la o erodare a puterii lor de cumpărare din cauza inflației record”, a declarat economistul-șef al Commerzbank, Joerg Kraemer.

Inflația, determinată în principal de prețurile ridicate la energie, a scăzut pentru a doua lună consecutiv în decembrie, prețurile de consum armonizate la nivelul UE crescând cu 9,6% pe an.

Cu toate acestea, analiștii estimează că inflația anuală armonizată la nivelul UE va intra din nou în două cifre în ianuarie, cu o ușoară creștere, la 10,0%. Biroul va publica marți rata preliminară a inflației pentru luna ianuarie.