Informația zilei pentru toți românii muncitori, scad impozitele salariaților: ce se întâmplă cu taxa de solidaritate

de: Alexandru Puiu
02 02. 2023

Într-o manifestare populistă de campanie electorală, oficialii PSD au venit la înaintare, printr-un comunicat de presă, cu o serie de promisiuni menite să încânte mulți dintre românii vulnerabili. Nu de alta, dar în multe cuvinte, social democrații se ilustrează într-un fel de Robin Hood, iau de la bogați și dau la săraci.

Printre ambițiile detaliate de PSD se numără o taxă de solidaritate de minim 1% din cifra de afaceri pentru marile companii care activează pe teritoriul României, dar și reducerea impozitării muncii și creșterea veniturilor angajaților. Cu această ocazie, social democrații au insistat și pe faptul că nu au luat în calcul o creștere a impozitului pe dividende.

Ce se întâmplă cu taxele și impozite în România, conform PSD

„PSD promovează, fără rezerve, principiul unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii pentru că o astfel de măsură este absolut necesară în contextul actual în care populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor. Nu putem rămâne indiferenți când vedem că sunt companii care speculează situația economică actuală și se îmbogățesc pe seama celor care muncesc din greu”, arată social-democrații.

Ca referință, în ceea ce privește taxe de solidaritate propusă de PSD, aceasta vizează în mod exclusiv giganții autohtoni, cu venituri de peste 100 de milioane de euro. Conform social democraților, firmele cu pricina ”își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat. Aceste firme cu venituri foarte mari au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri”.

Social democrații au o inițiativă legată și de reducerea impozitării muncii, respectiv creșterea veniturilor pentru angajați.

„Veniturile românilor trebuie să crească astfel încât toți să aibă un trai decent. Nu este corect ca factura crizelor să fie plătită de cetățeni, în timp ce doar unii prosperă. Iar pentru Partidul Social Democrat pe primul loc sunt oamenii și economia românească.Obiectivul PSD este de a sprijini populația vulnerabilă, cu o atenție suplimentară acordată categoriilor active, respectiv salariaților cu venituri mici și medii, care prin muncă contribuie cel mai mult la dezvoltarea economică a țării. Modelul fiscal propus de PSD are în vedere scăderea taxelor pe aceste salarii, astfel încât să rămână mai mulți bani în buzunarele acestor angajați”, se menționează în comunicatul citat.

Conform economedia.ro, PSD și-a mai propus să sprijine IMM-urile, fermele agricole și infrastructura critică, mai ales școlile și spitalele, ca acestea să-și poată instala cât mai rapid sisteme proprii de producere a energiei din surse regenerabile. În acest scop, din câte se pare, România are la dispoziție 12 miliarde de euro, bani europeni, din Fondul de Modernizare.