Informația zilei pentru românii cu vouchere sociale, carduri de tichete: ce se întâmplă cu ajutoarele de la stat, tichetele de masă
Românii au ajuns dependenți de carduri electronice de tichete. De la vouchere sociale la tichete de masă, de carduri de energie până la tichete cadou, toate sunt disponibile în format electronic, iar acestea au devenit o constantă în viața românilor.
Asociația Profesională a Emitenților de Tichete a publicat o analiză referitoare la utilizarea cardurilor electronice de tichete din România, devenite foarte populare anul trecut, odată cu eliberarea în piață a câtorva milioane de vouchere sociale sau tichete de masă de la stat. În consecință, nu ar trebui să vină ca o surpriză creșterea cu 514% a numărului de tranzacții efectuate cu aceste carduri în 2022 comparativ cu 2020.
Românii și voucherele, tichetele și cardurile electronice
Creşterea detaliată mai sus a avut loc în contextul accelerării plăţilor electronice în perioada pandemiei şi a creşterii ratei de adopţie a metodelor de plată digitale, inclusiv pentru biletele de valoare emise pe suport electronic (carduri de masă, carduri cadou, carduri de vacanţă, carduri culturale, carduri sociale). Acest lucru indică preferinţa românilor pentru carduri în format virtual şi plăţile direct din portofelul digital, cu telefonul sau ceasul, în detrimentul cardului clasic (format fizic), arată Asociația.
În 2022, conform APET, peste 36% dintre plățile realizate cu cardurile de tichete au fost făcute cu o formă virtuală a acestora, contactless, cu telefon sau ceas inteligent. “Ne dorim să ne aliniem ţărilor precum Franţa, Spania, Grecia sau Polonia, unde se poate emite doar cardul virtual, fără varianta sa materială. Pentru moment, în România încă este obligatorie emiterea cardului fizic, de plastic”, a explicat Dana Sîntejudean, vicepreşedinte al APET.