Informația momentului pentru toți românii care stau la bloc: schimbarea care ”lovește” câinii și pisicile de apartament
Foarte mulți români își găsesc confortul psihologic în apartament prin intermediul unui animal de companie, o pisică, un câine sau ceva mai original. Din păcate, deținerea unei astfel de vietăți în bloc tocmai s-a complicat semnificativ.
Dacă vrei să deții un animal de companie într-un apartament de bloc, trebuie să ai acordul scris al tuturor vecinilor. Altfel, riști ca cineva să te dea în judecată sau să facă o plângere și, în cel mai optimist caz, să te trezești cu o amendă. În cel mai pesimist caz, s-ar putea să plătești despăgubiri usturătoare vecinilor.
Sentința care s-ar putea să te lase fără pisica și câinele de apartament
La momentul de față, în România, nu există o legislație foarte clară care să reglementeze deținerea animalelor de companie într-un bloc de locuințe. De cele mai multe ori, particularitățile acestui proces sunt stabilite la nivel local, fie de către consiliul local, fie de către asociația de proprietari. Ideea de bază, însă, deși lasă loc de multiple interpretări, este să ca acestea să nu deranjeze vecinii.
Nu de puține ori, asociațiile de proprietari pot taxa persoanele care dețin animale de companie la bloc printr-o majorare a plății la întreținere. Din păcate sau din fericire, nici pe marginea acestui subiect, lucrurile nu sunt chiar bătute în cuie.
Lucrurile au devenit mult mai clare și, în același timp, triste pentru posesorii de animale de companie printr-o sentință definitivă pronunțată în 2021 de Curtea de Apel din Timișoara. Aceasta prevede că proprietarii de animale de companie, care stau la bloc, trebuie să aibă acordul vecinilor dacă vor să țină în apartament un câine sau o pisică. Pentru că legislația română nu este clară, această sentință poate fi folosită ca și precedent, conform EVZ.ro.
Pentru context, totul a pornit de la o femeie din Timișoara care a contestat o prevedere a Consiliului Local legată de acordul vecinilor pentru a deține animale de companie. Argumentul ei era că hotărârea cu pricina îi încalcă dreptul la proprietate privată. Tribunalul Timișoara i-a dat dreptate, dar autoritățile au contestat sentința, iar Curtea de Apel a decis că hotărârea Consiliului Local trebuie aplicată, sentința este definitivă.