Informația momentului despre pensii pentru 8 milioane de români, s-a schimbat legea: ce se întâmplă cu banii
Un număr record de români cotizează în fiecare lună bani la Pilonul II de pensii private obligatorii. Din păcate, nu mare este numărul celor care își cunosc drepturile când vine vorba de accesarea acelor bani și, mai ales, vizavi de schimbările legislative pe subiect.
La momentul de față, cele mai mari contribuții la fondul de pensii private Pilonul II sunt făcute de tineri și români de vârsta a doua. Cu toate acestea, chiar și dacă mai au câteva decenii până la pensii, oamenii sunt îngrijorați vizavi de ce se întâmplă cu banii lor, când îi pot accesa și, de ce nu, unde vor ajunge banii dacă încetează din viață.
Ce se întâmplă cu banii de la Pilonul II de pensii, ce spune legea
”În trecut, avem situații în care un participant la Pilonul II de pensii practic murea și familia nu se putea ocupa spre exemplu de înmormântarea acelei persoane sau nu se putea ocupa de rezolvarea anumitor chestiuni care bineînțeles necesitau plăți materiale pecuniare, pentru că acei bani ajungeau dacă familia era cotizantă la Pilonul II de pensie, în acel Pilon II a familiei care rămăsese, bineînțeles, supraviețuitoare, care rămăsese în viață”, a atras atenția avocatul Adrian Cuculis pentru Antena 3.
La ce se referă avocatul este scenariul în care, în mod automat, după decesul unui cotizant la Pilonul II de pensii, banii obișnuiau să meargă în fondurile de pensii ale persoanelor care au supraviețuit în urma sa, fără nici o intervenție din partea acestora. Asta a povestit și o doamnă pentru sursa citată.
„Surprinzător, fără să ne întrebe cineva și fără să avem să aibă vreun acces din partea noastră, au transferat direct acești bani către fondurile noastre private de pensii. Și a fost un şoc pentru noi, pentru că noi ne bazam în acel moment pe acești bani”, a atras ea atenția
La momentul de față, s-a schimbat legea pentru pensiile private obligatorii și, din acest motiv, rudele celor decedați pot în orice moment să retragă suma sau să ceară mutarea banilor într-un alt cont de pensii, de unde să îi încaseze în mai multe tranșe, pentru o perioadă de maxim 5 ani. Tot pe lista de modificări recente intră posibilitatea de revendicare a sumei din cont de către contribuabilii cu o decizie de pensionare în caz de invaliditate. Nu în ultimul rând, retragerile menționate mai sus se realizează acum fără un comision de 0,5%.