Informația dimineții pentru toți românii care stau la bloc: proprietarii de apartamente riscă amenzi de până la 10.000 de lei

de: Alexandru Puiu
14 02. 2023

Românii proprietari de apartamente care locuiesc la bloc trebuie să respecte o serie stufoasă de particularități legislative pentru a evita sancțiuni usturătoare. Unele prevederi mai importante decât crezi se află chiar și în regulamentul de bloc, iar dacă nu le cunoști, s-ar putea să te coste.

Fiecare bloc din România funcționează după un regulament, este obligatoriu din punct de vedere legislativ. În mod regretabil, însă, majoritatea asociațiilor de proprietari ignoră acest detaliu, aspect ce trebuie respectat atât de chiriași, cât și de către cei care dețin locuințele. Este vorba de mecanismul prin care sunt folosite spațiile comune ale imobilului. În plus, există o serie de norme de comportament și de bună vecinătate între proprietari care trebuie respectate.

Toții românii care dețin apartamente trebuie să respecte aceste aspecte

Regulamentul de bloc este inițiat de către președintele asociației de proprietari sau de către comitetul executiv al asociației. În urma unei dezbateri, se adoptă în cadrul adunării generale. Ulterior, pentru a fi adus la cunoștința tuturor locatarilor, se afișează la avizier sau se înmânează o copie fiecărui proprietar, în maxim o săptămână de la adoptare.

Atât proprietarii, cât și oamenii care intră în bloc sunt datori să respecte regulamentul, indiferent dacă sunt proprietari, chiriași, persoane găzduite pentru o scurtă perioadă de vreme sau persoane care se află în trecere prin bloc, indiferent de motiv.

”Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se arată în Monitorul Oficial.

Ca un detaliu foarte important, cei care nu respectă regulamentul detaliat mai sus, conform Legii 196/2018, pot fi sancționați contravențional cu amenzi între 5000 și 10.000 de lei, mai ales în situația în care schimbă destinația locuinței sau a spațiului, fără autorizații și aprobări legale.