Incendiile din Tenerife, cele mai grave din ultimii 40 de ani. Cât de sigur este pentru turiști să meargă în vacanță
Sunt incendii de vegetație pe Insula Tenerife din Insulele Canare. În cadrul unei conferințe de presă, Fernando Clavijo, președintele Insulelor Canare, a declarat: „Incendiul este scăpat de sub control – scenariul nu este tocmai pozitiv”, scrie The Times. Și MAE român a transmis o atenționare de călătorie pentru Spania.
Ce trebuie să știm dacă vrem să mergem în Tenerife
Un incendiu de vegetație a izbucnit marți, 15 august, în Tenerife, în apropiere de baza vulcanului Mount Teide, în parcul natural Corona Forestal.
Se spune că incendiul este cel mai grav din ultimii 40 de ani în Insulele Canare, iar perimetrul incendiului s-a extins la 19 mile – cinci sate au fost evacuate și tot accesul la pădurea din jurul vulcanului a fost întrerupt. Temperaturile, care au depășit deja 40 de grade Celsius, oferă condițiile perfecte pentru ca focul să se extindă, vânturile puternice alimentând flăcările.
În cadrul unei conferințe de presă, Fernando Clavijo, președintele Insulelor Canare, a declarat: „Incendiul este scăpat de sub control – scenariul nu este tocmai pozitiv”.
Incendiul principal se răspândește prin râpele și pădurile din zonele Arafo și Candelaria, pe coasta de nord-est a insulei. Satele Arrate, Chivisaya, Media Montaña, Ajafoña și Las Lagunetas au fost evacuate, iar autoritățile locale au tăiat drumurile care duc spre munții din partea de nord-est a insulei, care nu este o zonă turistică populară.
Autoritățile se tem că incendiul s-ar putea deplasa spre zone aglomerate, inclusiv Santa Cruz de Tenerife și Puerto de la Cruz, din cauza pinilor foarte inflamabili din regiune. În cadrul conferinței de presă, Clavijo a declarat:
„Eforturile se concentrează pe prevenirea extinderii incendiului și pe împiedicarea acestuia să afecteze în principal zonele rezidențiale din apropierea coastei”.
O avertizare meteo este în prezent în vigoare pentru Tenerife, deoarece temperaturile ar putea atinge 34C în următoarele zile.
Aproximativ 250 de pompieri și personal militar au fost mobilizați, precum și 14 aeronave, inclusiv elicoptere, pentru a pulveriza apă asupra incendiului.
Pot să merg în continuare în Tenerife? Avertismentul MAE pentru români
În prezent, turiștii nu au fost afectați în mare parte de incendiu. De obicei, turiștii stau în sudul insulei, iar incendiile sunt în nord. Santa Cruz, principalul oraș al insulei, se află la 12 mile distanță de cel mai apropiat incendiu de vegetație.
Zborurile sunt încă în funcțiune pe ambele aeroporturi din Tenerife, Aeroportul Reina Sofia (cunoscut sub numele de Tenerife Sud și care operează cele mai multe zboruri internaționale) și Los Rodeos (Tenerife Nord, folosit în principal pentru zboruri interne).
Un purtător de cuvânt al British Airways Holidays, care operează pe insulă, a declarat: „Monitorizăm în mod constant incendiile și, în prezent, acestea nu se află în apropierea niciunei stațiuni British Airways Holidays”.
Și Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis, joi, o avertizare de călătorie pentru românii care vor să meargă în vacanță în Spania.
Cetăţenii români pot contacta în caz de urgenţă autorităţile competente, apelând telefonul de urgenţă 112 sau linia telefonică de permanenţă a Consulatului General de la Madrid +34669362202.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă şi consultarea paginilor web http://www.meteoalarm.org, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
De la ce a pornit focul în Tenerife. Unde au mai fost incendii vara asta
Este probabil ca combinația dintre pinii foarte inflamabili, vânturile puternice și un val de căldură care a lăsat zonele incredibil de uscate să fi provocat incendiile. „Incendiul este puternic și într-o zonă complicată”, a declarat Clavijo.
La începutul acestei veri, incendii mai mici au izbucnit în insulele Canare din apropiere, Gran Canaria și La Palma. De asemenea, în Portugalia și Grecia au avut loc incendii de vegetație de mari proporții, care sunt acum sub control.Europa de Nord nu a fost afectată de incendii, iar țări precum Suedia și Danemarca sunt opțiuni bune pentru un soare de vară de ultimă oră.