Situația cetățenilor români din Sudan. Mamă și copil, evacuați cu un zbor special 

de: Ana Anițoiu
27 04. 2023

Încă doi cetățeni români au fost evacuați din Sudan în cursul zilei de luni, cu un zbor organizat de către autoritățile suedeze, până în Djibouti, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care a precizat că ambasadele României la Addis Abeba și Cairo mențin în atenție situația altor 14 români.

Mamă și copil, evacuați din Sudan

Update joi, 27 aprilie 2023, ora 11:07. Încă doi cetățeni români, mamă și copil, au fost evacuați din Sudan, miercuri, cu un zbor special, organizat de către autoritățile suedeze. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că aceștia au ajuns în Djibouti.

Cei opt cetățeni români și cetățeanul sudanez, membru de familie, care au părăsit Djibouti marţi, cu un zbor militar organizat de autorităţile elene cu destinaţia Atena, au ajuns în România în cursul serii de miercuri.

MAE a mai transmis că a acordat sprijinul necesar pentru repatrierea în România, prin asigurarea transportului din Atena spre ţară şi îndeplinirea tuturor formalităţilor de tranzit cu sprijinul reprezentanţilor Ambasadei României din Grecia aflaţi în aeroportul din Atena.

Conform datelor deţinute de Ambasada României la Addis Abeba, în prezent se mai află opt cetățeni români în Sudan și trei membri de familie, cetăţeni sudanezi, care au cerut ajutor pentru evacuare.

Știrea inițială:

Alți 14 români din Sudan, în atenția ambasadelor

MAE a anunțat că prin misiunile diplomatice și consulare române implicate a eliberat documente de călătorie pentru cetățenii români în cauză care nu mai dețineau documente valabile și a organizat, în cooperare cu autoritățile suedeze, procedurile de evacuare a românilor din Sudan în Djibouti.

Ministerul a transmis că ambasadele României la Addis Abeba şi Cairo menţin în atenţie situaţia altor 14 cetăţeni români şi doi membri de familie, cetăţeni sudanezi, şi îi sprijină să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului şi să intre în Republica Arabă Egipt.

Misiunile diplomatice române din Addis Abeba şi Cairo au menţinut şi menţin legătura cu acești cetăţeni români pentru eliberarea documentelor de călătorie de care au nevoie, precum și pentru facilitarea accesului pe teritoriul egiptean şi repatrierea în România.

Conform datelor de la Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află în prezent 11 cetăţeni români şi patru membri de familie, cetăţeni sudanezi şi egipteni, care au cerut sprijin în vederea evacuării.

Un cetățean român a plecat pe cont propriu din Sudan

MAE a mai transmis că un cetățean român a plecat pe cont propriu din Sudan în Egipt și a cerut asistenţă consulară Ambasadei României la Cairo. Reprezentanţii misiunii diplomatice au menţinut legătura cu persoana în cauză şi au sprijinit facilitarea accesului pe teritoriul egiptean.

Task force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim non-stop, monitorizează evoluţiile din Sudan şi menţine legătura cu cetăţenii români aflaţi încă în această țară, precum şi cu celelalte state membre UE şi partenere, în vederea evacuării cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora care şi-au exprimat dorinţa de a fi evacuaţi.

Românii evacuați anterior au zburat către Atena

Cetățenii români și cetăţeanul sudanez, membru de familie, care fuseseră evacuaţi anterior din Sudan în Djibouti, cu sprijinul autorităţilor franceze, respectiv suedeze, au părăsit acest stat, marţi, cu un zbor militar organizat de autorităţile elene cu destinaţia Atena.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că acordă sprijinul necesar pentru ca aceștia să fie repatriați ulterior în România, prin cumpărarea biletelor de călătorie din Atena spre ţară şi îndeplinirea tuturor formalităţilor de tranzit.

MAE a reamintit că, începând cu data 17 aprilie, a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestaţi atenţie deosebită) şi le-a recomandat tuturor cetăţenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această ţară.

Ministerul le-a recomandat românilor care se află în Sudan să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, dacă nu au făcut-o deja, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.