În adâncuri sălășluiește „o lume” total necunoscută cu ființe stranii. Expediția ambițioasă care va rezolva misterul din oceanele Pământului
Cercetătorii și-au propus să descopere o lume total nouă în adâncuri. Oamenii de știință doresc ca prin această inițiativă globală să înregistreze viața marină ascunsă din oceanele lumii.
Recensământul oceanic își propune să identifice 100.000 de specii necunoscute în următorii 10 ani, permițând oamenilor de știință să înțeleagă și să protejeze mai bine ecosistemul din adâncuri. Există lacune uriașe în cunoștințele noastre despre adâncurile oceanului. Din cele 2,2 milioane de specii despre care se crede că există în oceanele Pământului, doar 240.000 au fost descrise de oamenii de știință, potrivit recensământului.
Inițiativa se bazează pe proiecte din trecut, cum ar fi Recensământul vieții marine, care s-a încheiat în 2010 și a identificat 6.000 de noi specii oceanice potențiale. Noile progrese în tehnologie includ imagini subacvatice de înaltă rezoluție, învățarea automată și secvențierea ADN-ului conținut în apa de mare.
Inovațiile vor ajuta la accelerarea vitezei și a amplorii descoperirii de noi forme de viață, a declarat biologul marin Alex Rogers, directorul științific al proiectului. Este profesor de biologie a conservării la Universitatea Oxford din Regatul Unit.
„Sper că până la sfârșitul celor 10 ani vom fi făcut niște descoperiri științifice incredibile, poate ecosisteme complet noi”, a spus Rogers la evenimentul de lansare din Londra.
Noile tipuri de tehnologie fac mult mai ușor ca creaturile marine să fie studiate în habitatul lor natural. Acestea includ instrumente precum scanarea laser subacvatică care poate scana creaturi gelatinoase, cum ar fi meduzele, care sunt greu de studiat pe uscat.
Cercetătorii și-au propus să descopere o nouă lume în adâncuri
Toate organismele vii, inclusiv oamenii, dispersează materialul genetic în mediu, iar proiectul va folosi, de asemenea, tehnici noi și accesibile pentru a preleva ADN din apă pentru a detecta și urmări speciile, scrie CNN.
În timp ce multe dintre speciile descoperite se află probabil la capătul mai mic al scării, cercetătorii au remarcat că cea mai lungă creatură marină din lume a fost descoperită abia în 2020, în largul coastei Australiei de Vest. Un animal de aproximativ 45 de m cunoscut sub numele de sifonofor.
Recensământul oceanic va ajuta, de asemenea, la identificarea modului în care ecosistemele marine răspund la criza climatică și la evaluarea modului în care viața marina s-ar putea adapta la un climat mai cald. Proiectul este condus de Nekton, un institut de științe marine și conservare din Marea Britanie și finanțat de Fundația Nippon, o fundație nonprofit cu sediul în Japonia.
În următorul deceniu, zeci de expediții în punctele fierbinți de biodiversitate ale oceanului vor căuta noi specii care implică scafandri, submarine și roboți de adâncime. Proiectul speră să implice și nave private și persoane fizice. Datele și informațiile adunate vor fi accesibile în mod deschis pentru oameni de știință, factori de decizie și public pentru uz necomercial.